Råden kring vilken typ av mat som är bra och dålig för barn kan ibland upplevas som oändliga. Så är också fallet kring rekommendationerna för huruvida barn ska eller inte ska äta fiber.  

Fiber är kolhydrater som inte bryts ned i tunntarmen utan fortsätter till tjocktarmen där de gör nytta på olika sätt beroende vilken slags fiber det är. Goda källor till fiber är fullkornsbröd, bönor, linser, ärtor, rotfrukter och frukt. Läs mer om fiber här. 

Vad gäller barns fiberintag så skriver Livsmedelsverket att barn under fyra år ska äta sparsamt med fiber. Detta eftersom för mycket fiber kan resultera i att barn blir lösa i magen eller att magsäcken fylls ut och att de inte får i sig tillräckligt med energi. Precis som för de flesta av våra kostråd och rekommendationer gäller det dock att se till den enskilda individen eftersom fibermängden som barn mår bra av varierar från ett barn till ett annat.

Barns behov av att äta fiber ökar i takt med åldern. Därför är det bra att stegvis vänja sig med att äta fiberrik mat, som till exempel fullkornsbröd. Då mår både barn och mage bra.

Överlag äter vi i Sverige för lite fiber och många barn får också i sig för lite, inte minst gäller detta skolbarn. Vi vet också att många barn äter för mycket kalorier med övervikt som följd. Mat med fiber ger färre kalorier. För barn gäller lagom är bäst när det kommer till fiber.


Exempel på mat som ger rekommenderad mängd kostfiber per dag vid olika ålder:


2-5 år:
1 banan
1 dl gröna ärter
1 äpple
1 dl havregrynsgröt
1 dl kokt fullkornspasta
1 skiva grovt bröd
(ger 14 gram fiber) 

6-9 år:
1 banan
1 dl osötad basmüsli
1 äpple
2 skivor grovt bröd
0,5 dl majskorn
4 broccolibuketter
0,5 morot
1 kiwi
(ger 20 gram fiber)
 

Flickor 10-13 år:
1 banan
1 dl osötad basmüsli
1 äpple
2 skivor grovt bröd
0,5 dl majskorn
4 broccolibuketter
1 morot
1 dl kokt fullkornspasta
1 kiwi
0,5 paprika
(ger 24 gram fibrer)