Den mat vi idag är vana att kunna köpa året runt, finns bara lokalt en viss tid på året och behöver importeras övrig tid. Det är därför vi pratar om att mat har säsonger. Att äta mat efter säsong har inte bara en positiv inverkan på smaken utan även på miljön.

Att handla mat efter säsong handlar om att, i den mån det går, äta den mat som finns tillgänglig och produceras just den tiden på året. Vi har blivit så vana vid att kunna äta exempelvis broccoli på våren och jordgubbar på vintern att vi ibland kanske inte ifrågasätter hur det faktiskt är möjligt att äta all mat hela året. Förr i tiden anpassade vi vilken mat vi åt efter den säsong då råvarorna fanns tillgängliga och var som bäst. Vi hade då heller inte samma möjlighet att importera färska frukter och grönsaker utan vi använde det som fanns till hands. Dagens möjligheter och utbud gör idag att det kan vara svårt att som konsument veta vad man ska handla utifrån säsong.

Importerad frukt och grönt har ofta en negativ inverkan på miljön eftersom de ofta har en kort hållbarhet och därför måste fraktas med flyg. Dock finns undantag. Forskning visar även att svenska grönsaker överlag behandlas med mindre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder. Genom att välja närproducerad istället för importerad mat får du även i dig fräschare, färskare och mer smakrika livsmedel av högre kvalitet eftersom tiden från skörd till bord blir kortare. Detta behöver naturligtvis inte innebära att man behöver utesluta alla importerade livsmedel, men snarare se dessa varor som komplement till lokala säsongsvaror.