Den senaste månaden har det rapporterats intensivt kring gluten. Vad är det? Och är det onaturligt? Skadar det tarmen? Eller är det bara att äta som tidigare?

Det är ovanligt att ha glutenöverkänslighet. För den stora delen av befolkningen som inte har glutenöverkänsligt, dvs 97-98 procent, är gluten istället en naturlig del av maten. Vi har ätit gluteninnehållande mat i över 10 000 år. Gluten är ett protein som finns i råg, vete och korn där vetegluten är det bästa för att få brödet ska jäsa och bli fluffigt.

Om man utesluter bröd och annan mat som innehåller råg, vete och korn så är det lätt att få i sig för lite fullkorn, vilket är synd då det skyddar mot flera av de vanligaste levnadsvanesjukdomarna. 

För dem som har glutenöverkänslighet är det jätteviktigt att maten är helt fri från gluten. Därför är det bra attt de som bakar glutenfritt bara bakar glutenfritt så får inte brödet små mängder gluten från tidigare produktion i samma system. 

För några år sedan hittade några forskare i Australien ett samband mellan gluteninnehållande mat och IBS (Irritable Bowel Syndrome). Du kan läsa mer om detta här. Det är helt olika saker som ligger bakom glutenöverkänslighet och IBS. Hos IBS rör det sig om svårnedbrytabara kolhydrater i maten medan det rör proteinet hos de som har glutenöverkänlighet.