Fullkorn ger många hälsofördelar visar en studie vid Harvards University som är publicerad i JAMA Internal Medicine. Studien som pågick i 14 år visade att de som var vid bäst hälsa när studien var slut var de som hade ätit mycket fullkorn, exempelvis från gröt och quiona.

Vad är det då i fullkornen som är så hälsosamt? Flera studier har visat att fullkorn har stor påverkan på blodfetter (kolesterol) och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, öka bentätheten, ge lägre blodtryck, främja goda tarmbakterier och minska risken för diabetes typ 2.  Fullkorn innehåller också höga halter av zink, koppar, mangan, järn och tiamin. Enligt studien från Harvard kan många liv räddas om vi byter ut mat med vitt mjöl mot fullkornsalternativ i exempelvis bröd, pasta och ris. 
I en studie som gjordes vid Lunds universitet konstaterades att av de som åt rågkärnsgröt till frukost åt 16 procent färre kalorier till lunch än de som hade ätit bröd på vitt vetemjöl (läs studien i sin helhet här).

Även när brödet var bakat på vitt (siktat) rågmjöl, det vill säga inte på fullkornsråg, mättade det bättre än vitt vetemjöl och gav också lägre blodsockerkurva. I fullkornsrågen finns flera B-vitaminer, järn, kalium, zink och magnesium. Vill man optimera hälsofördelarna med råg är det därför bäst med fullkorn och allra helst med så mycket hela rågkärnor i som möjligt. Råg kan anses vara en kvalitetskolhydrat. Andra exempel på kvalitetskolhydrater är fullkorn av korn, havre, vete, bönor och linser, frukt och rotfrukter.

Råg innehåller cirka 17 procent fiber vilket gör det till ett av de mest fiberrika spannmålen.