”Maten som sätter sig runt midjan” ”Sockerfällorna som gör dig fet”.

Många är de budskap som förvrids. I en nyligen publicerad artikel med rubriken ”Maten som sätter sig runt midjan” informeras läsarna om den mat som man enligt journalisten bör undvika. Vi hittar här bland annat både vitt bröd och grillad kyckling. Och det är tydligt att ännu en gång får ett detaljtänk stå över helheten.

Vid Fazers bloggfrukost i februari, där några av Sveriges största träningsbloggare deltog i ett rundabordssamtal, diskuterades detta. Diskussionen handlade om en förvridning som ofta görs av media, men också av privatpersoner och andra inflytelserika enskilda aktörer, där fokus hamnar på detaljerna, när det istället borde ligga på hälsa som helhet.

Enskilda livsmedel bör och kan inte hållas till svars för det faktum att vi blir allt mer övervikta i Sverige. Boven i dramat heter för mycket.
Generella, och grovt förenklade råd i populärpressen riskerar snarare att få motsatt effekt än att verka hälsofrämjande då det kan bidra till att konsumenternas val av livsmedel istället blir något ångestladdat och krångligt.

Om vi förstår vikten av att äta balanserat och fokusera på helheten tror vi att Sverige kommer bli friskare. Mat ska vara både njutning och näring.