4 av 10 uppger att de följer en diet, enligt en Demoskop-undersökning som publicerades i oktober 2015, gjord på uppdrag av Livsmedelsföretagen. Många väljer att kombinera flera olika dieter och konsumenterna är villiga att betala mer för mat som upplevs som hälsosam.

De dieter som enligt Demoskopundersökningen är vanligast syftar främst till att gå ned i vikt, exempelvis 5:2-dieten eller GI. Många väljer också bort exempelvis laktos och gluten, även om det inte finns någon egentlig medicinsk orsak.

En av tio väljer laktosfritt, lika många valde vid undersökningstillfället vegetariskt – vår känsla är att det nu när det nästan gått ett år sedan undersökningen gjordes är fler som helt eller delvis gått över till att äta mer växtbaserat, och ser det inte som en diet utan ett sätt att välja bra mat för hälsa och klimat.

Onödigt att gå på diet om man inte måste

Att äta hälsosamt behöver inte vara krångligt eller begränsande. Bra mat för hälsan handlar om att äta varierat av bra mat– att äta mycket av grönsaker och frukt, mer fullkorn och fibrer, mer fisk, skaldjur och baljväxter, lagom med kött och mejerivaror och att välja mjuka fetter och oljor framför till exempel smör och grädde.

Mat är också mycket mer än näring, det är en källa till gemenskap och njutning, och en kulturbärare. Hälsa byggs av hur våra vanor i vardagen ser ut. Bygg en bra grund av bra matvanor för hälsan – och glöm inte bort att njuta av maten du äter.