Råg är populärt av flera olika anledningar. Det smakar gott, innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra för kroppen bra ämnen som tex vissa antioxidanter och rågen är tålig och lätt att odla på våra breddgrader.

En av rågens goda egenskaper är att den tycks påverka blodsockernivåerna positivt samt att insulinbehovet blir lägre vilket är positivt för hälsan.

I en studie som gjordes vid Lunds universitet konstaterades att av de som åt rågkärnsgröt till frukost åt 16 procent färre kalorier till lunch än de som hade ätit bröd på vitt vetemjöl (läs studien i sin helhet här).

Även när brödet var bakat på vitt (siktat) rågmjöl, det vill säga inte på fullkornsråg, mättade det bättre än vitt vetemjöl och gav också lägre blodsockerkurva. I fullkornsrågen finns flera B-vitaminer, järn, kalium, zink och magnesium. Vill man optimera hälsofördelarna med råg är det därför bäst med fullkorn och allra helst med så mycket hela rågkärnor i som möjligt.

Råg kan anses vara en kvalitetskolhydrat. Andra exempel på kvalitetskolhydrater är fullkorn av korn, havre, vete, bönor och linser, frukt och rotfrukter.

Råg innehåller ca 17 procent fiber vilket gör det till ett av de mest fiberrika råvarorna.

Läs mer om råg och hälsa här.