Det talas ofta om växtbaserat protein som bönor, ägg, linser, tofu och quorn som miljövänliga alternativ till kött, men visste du att även bröd är en klimatsmart proteinkälla?

Många tänker främst på bröd, mjöl, flingor och gryn som kolhydratskällor men enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten 2010 bidrar spannmål med hela 16 procent av det totala proteinintaget. Det innebär att denna livsmedelsgrupp ger lika stor andel protein som kött i svenskarnas kost.

I rapporten står bland annat att ”De största proteinkällorna i kosten var kött och kötträtter (sammanlagt 16 %), mejeriprodukter (11 %), fisk och fiskrätter (sammanlagt 10 %). Även bröd (9 %) och ost (7 %) var stora källor. Fågel och fågelrätter bidrog med 6 procent av intaget.”

För den som inte vill laga mat varje dag kan en härlig macka bli en lunch eller middag som är bra för både hälsa och miljö. En smörgåsmåltid har liten klimatpåverkan i jämförelse med lagad mat.

Proteinrikt portionsbröd

Fazers rotfruktsbröd är särskilt rika på protein tack vare ingredienser som kidneybönor och kikärtor som dessutom ger brödet en karaktäristisk smak, saftighet och mycket fibrer. De rostade krossade kikärtorna på brödets yta bidrar dessutom med ett krispigt tuggmotstånd.

  • Fazer Aktiv Flerkorn innehåller 13 gram protein per 100 gram.
  • Rotfruktsbröden innehåller 12 gram protein per 100 gram.
  • Fazer Frökusar innehåller 11 gram protein per 100 gram.