Ingredienser

 

1 påse (cirka 2 liter brödbitar)  dagsgammalt ljust bröd 
lök
25 g  smör
2 päron 
  en gnutta kanel
4 skivor bacon 
  svartpeppar från kvarn 
  litet flingsalt 
1,5 msk  färsk salvia
1,5 msk  färsk persilja
1,5 dl pekannötter
1,5 dl mjuka, torkade tranbär  
1 dl hönsbuljong
  smörklickar

Gör så här

Skär bort den hårda kanten från brödet. Skär brödet i små kuber. Skala och hacka löken samt päronen i lika stora bitar som brödet. Skär baconet i små bitar.

Stek lökbitarna i smör tills de mjuknat. Tillsätt päron- och baconbitarna, stek i cirka fem minuter. Tillsätt hönsbuljongen och låt puttra i 10 minuter. Krydda blandningen med svartpeppar, salt och lite kanel.

Blanda brödbitarna med lök-päronblandningen i en skål, så att brödbitarna blir fuktiga. Blanda ner hackad salvia och persilja. Blanda till sist ner de grovhackade pekannötterna och de torkade tranbären.

Fyll julkalkonen med blandningen. Lägg fyllningen som blivit över i en smord form, klicka smör över ytan och stek tillbehören under folie i 200 graders ugn i 20 minuter. Ta bort folien och stek ännu i fem minuter, så ytan blir knaprig.

Servera med den fyllda kalkonen som tillbehör.