Släng inte överblivet bröd bara för att det inte är lika färskt och mjukt som när du köpte det. Här är några användbara och välsmakande tips på hur du kan använda överblivet bröd för att trolla fram något fantastiskt gott.

1. Knaprig crostini med äppelsalsa

Förbered några knapriga läckerheter, crostini, genom att använda en baguette som glömts kvar i brödkorgen eller ett annat ljust bröd och som du sedan skär i mindre bitar.

Skär baguetten i skivor, ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta brödskivorna i ugnen på 225 °C tills de är fint gyllenbruna. Avnjut med valfritt tillbehör till förrätt eller som ett mellanmål med färsk äppelsalsa.

2. Ljuvliga vanilj- och kardemummaskorpor – passar utmärkt med en kopp te

Klassisk afternoon tea förbereder du lätt med ett överblivet ljust bröd. Skär brödet i skivor. Bre på lite smält smör på varje skiva. Strö socker, vanilj och kardemumma på en tallrik. Doppa den smöriga sidan av brödet i den ljuvliga kryddmixen. Lägg brödbitarna i ugnen på 75 °C tills de torkat till skorpor.

3. Gör din egen pesto med grönkål och bröd

Du kan göra en utsökt pesto av ljust bröd som blivit lite torrt. Börja med att göra mindre brödbitar som du sedan rostar i en stekpanna tills de är krispiga. Tillred en klassisk pesto (finns många recept att hitta på nätet) i en stavmixer eller i en matberedare med ersätt basilikan med lika delar grönkål, och brödsmulor. Den här vackra peston smakar ljuvligt och passar utmärkt till pasta.

4. Panzanellasallad från Toscana

Panzanella-sallad är ett underbart tillbehör eller till mellanmål. Huvudingrediensen är bröd. Rosta krutonger i ugnen på 175 °C till de är gyllenbruna. Salladen får sina fina färger från tomater, oliver, mozzarella. Krydda med olivolja, lite vinäger, salt, lite socker och peppar. Garnera salladen med krutonger och basilika innan servering.

5. Salmorejo - kall spansk soppa

Gillar du gazpacho kommer du älska den här spanska soppan. Hemligheten bakom soppan är bröd och mandlar. Rosta mandelflingor i en stekpanna och sedan även brödet tills båda är gyllene. Lägg sedan mandlar och bröd i en mixer tillsammans med mogna tomater, några vitlöksklyftor, lite olivolja och cherryvinäger, salt och peppar. Mixa och soppan är klar att serveras. Garnera gärna med lite lufttorkad skinka eller basilika.