Äppeldessert med smör- och kanelstekta smulor av surdegsbröd

Ingredienser (4 glas)

 

Rostade rågbrödsmulor

6 skivor Fazer Rågform
2 msk socker
50 gram smör
1 tsk kanel

Kanelkokta äpplen

6 äpplen
2 dl vatten
1/2-1 dl farinsocker
1 tsk kanel

Gör så här

  1. Bryt brödskivorna i mindre bitar och mixa sedan brödet med mixerstav eller i mat­beredaren till smulor.
  2. Smält smöret i en stekpanna och rosta brödsmulorna tills de blivit knapriga. Häll på sockret och kanelen och rosta smulorna lite till.
  3. Koka upp en sockerlag av vatten, farinsocker och kanel.
  4. Skala äpplena, skär dem i 1 cm tunna klyftor och koka dem knappt mjuka i sockerla­gen. Ta upp äppelklyftorna med hålslev och låt rinna av.
  5. Ta fram 4 glasburkar eller vanliga glas. Lägg först ett lager med rostade brödsmulor i botten av burkarna. Lägg sedan ett lager äppelklyftor. Lägg ytterligare ett lager bröd­smulor och sedan ännu ett lager äppelklyftor. Strö några brödsmulor på toppen.
Servera med vispgrädde eller vaniljglass.