Ingredienser (11-12 portioner)

Chokladcheescake

Botten

1 pkt (185g) Cookie-kex
50g smör eller margarin

Fyllning

4 st gelatinblad + 1 msk kokande vatten
250g Ögon Mörk Block
200g färskost (naturell)
3/4 dl socker
1 tsk Ögon Vaniljsocker
2 st äggulor
2 st äggvitor + 3/4 dl socker
2 dl vispgrädde

Gör så här

Smält smöret och mixa med kexen i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, diameter ca 20-25 cm.

Fyllning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält 200 g choklad i vattenbad och låt svalna. Krossa resten av chokladen, 50 g. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i kokande vatten. Blanda gelatin, den smälta chokladen, chokladkross, socker, vaniljsocker och gulor i färskosten. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Vispa grädden. Rör ned grädden och vispade äggvitor i färskostblandningen. Häll fyllningen i formen och täck över med aluminiumfolie. Låt stelna i kylskåpet över natten. Ta kakan ur formen, lägg den på ett serveringsfat och garnera med riven choklad.

Tips
Pröva också med Ögon Vit Block och smaksätt t.ex. med ett par matskedar citruslikör. Om du tillreder kakan av vit choklad behöver du dubbel sats gelatinblad (8 st blad).

Tillagningstid ca 45 min.