120 år av smakupplevelser - Fazers historia i korthet. Familjen, företaget och produkterna.

Fazers familjehistoria, företagshistoria och produkthistoria är en och densamma. Grunden till allt detta lade Karl Fazer, en stark man med visioner. Familjeföretagets historia började år 1891 då han grundade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors.

Den unge Karl Fazer, son till en immigrant, hade en vild dröm - han ville revolutionera smakvärlden i sin hemstad Helsingfors och i hela Finland. Den modige Karl utbildade sig ute i världen och öppnade dörrarna till sitt konditori den 17 september 1891.

I juni 1891 publicerade den unge företagaren sin första tidningsannons: ”Karl Fazer. Franskt-Ryskt konditori emottager beställningar å Konfekt, Galéer och Kakor – öfver 20 olika sorter - Thébröd och Pyramider samt Bal- och Bröllopsbuffetter. Obs. Affären öppnas i September.”  Caféet blev direkt en favorit bland Helsingforsarna och mötespunkt för såväl det närliggande universitetets studenter som för övriga stadsbor.

Inledningen till den finländska konfektyrindustrin

Utrymmena på Glogatan blev för trånga redan 1894, när tillverkningen av chokladkakor och konfekt inleddes. För detta ändamål hyrdes ett utrymme med sex rum på Båtsmansgatan, och där gick startskottet för Finlands industriella konfektyrproduktion. Chokladmästarna kom österifrån, för den ryska chokladtillverkningskunskapen var då lika ansedd som den schweiziska eller franska. I fabriken arbetade 12 män och 6 kvinnor som tillverkade chokladprodukter för hand. Karl Fazer själv deltog i fabriksarbetet varje dag från klockan sex på morgonen.

Den första konfektyren från Fazers fabrik hette Kejsar-Blandning. Nästan från början framställdes också Kiss-Kiss-karameller. De blev snabbt en favorit, och som säljs ännu idag. Efterfrågan på konfektyr ökade, produktutbudet och verksamheten utvidgades och i september 1897 firades öppnandet av en egen fastighet och fabrik i fyra våningar på Fabriksgatan.

Produkterna fick pris vid internationella utställningar, vilket möjliggjorde export. Det första exportpartiet, bestående av så kallade grekiska pastiller, gick till England redan år 1898. Bolaget exporterade marmelad och chokladkonfekt till Skandinavien, Tyskland, Belgien, Holland och England samt till Amerika, Afrika och Australien. Exportvarorna märktes stolt med texten "Made in Finland".

På konfektyrsidan utvidgades verksamheten under hela 1900-talet. Idag tillverkas Fazers konfektyrprodukter i fabrikerna i Vanda, Villmanstrand och Högfors i Finland.

Eleganta omslag och ställningstagande förpackningar

Karl Fazers ledande tanke var att produkternas efterfrågan bestäms av god smak och hög kvalitet. Alla produkter måste få en "dräkt". Omslagspapprens illustrerare var välkända konstnärer. På etiketterna användes bilder av stormän och på förpackningarna bar ofta motiv som tog politisk ställning.

På karamellpapper gratulerades Jean Sibelius på födelsedagen och på locket till en pastillask av plåt sprang Paavo Nurmi, känd löpare och flerfaldig olympisk guldmedaljör, med den blåvita flaggan som bakgrund. För Karl Fazer var blått en viktig symbolfärg, som stod för Finlands kära natur och det äntligen självständiga fosterlandet. Fazer Blå, som föddes år 1922 med hjälp av ett recept som fåtts som gåva, är också noggrant skyddat som produkt och varumärke.

Föregångare inom reklam

Reklam användes som produktstöd redan på 1800-talet. Fazer betalade en årlig avgift för att få lov att måla reklam på fönstren till de hästdragna spårvagnarna i staden. Fazer var också föregångare i idrottssponsring och användandet av reklamfilmer.

Fazer breddar sig i smakupplevelsernas värld

Fazer verkar i smakupplevelsernas värld och har breddat sig från kafé- och konditoriverksamhet till konfektyr, med Fazer Blå som lanserades 1922, till bröd 1952 och till catering 1976 som blev grunden för Fazer Food Services.

Många av våra varumärken har svenskt ursprung. Dumle, Ögon, Tutti Frutti och Kina fick Fazer år 1975 i och med köpet av Mazetti. Och sedan den 13 januari 2009, då Fazer köpte Lantmännen Färskbröd, hör även Skogaholm till varumärkesportföljen.

Några av Fazers varumärken:
  • Rönnbär 1895
  • Kiss Kiss 1897
  • Mignon 1896
  • Fazer Blå 1922
  • Fazer Salmiak 1938
  • Fazer Dumle 1960
  • Fazer Geisha 1962
  • Fazer Toastbröd 1966
  • Fazer Bärpaj 1971
  • Amica 1976
  • Fazer Tutti Frutti 1989