Familjen, företaget och produkterna

Fazers familjehistoria, företagshistoria och produkthistoria är en och densamma. Grunden till allt detta lade Karl Fazer, en stark man med visioner. Familjeföretagets historia började år 1891 då han grundade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors.

Den unge Karl Fazer, son till en immigrant, hade en vild dröm - han ville revolutionera smakvärlden i sin hemstad Helsingfors och i hela Finland. Den modige Karl utbildade sig ute i världen och öppnade dörrarna till sitt konditori den 17 september 1891.

I juni 1891 publicerade den unge företagaren sin första tidningsannons: ”Karl Fazer. Franskt-Ryskt konditori emottager beställningar å Konfekt, Galéer och Kakor – öfver 20 olika sorter - Thébröd och Pyramider samt Bal- och Bröllopsbuffetter. Obs. Affären öppnas i September.”  Caféet blev direkt en favorit bland Helsingforsarna och mötespunkt för såväl det närliggande universitetets studenter som för övriga stadsbor.

Inledningen till den finländska konfektyrindustrin

Utrymmena på Glogatan blev för trånga redan 1894, när tillverkningen av chokladkakor och konfekt inleddes. För detta ändamål hyrdes ett utrymme med sex rum på Båtsmansgatan, och där gick startskottet för Finlands industriella konfektyrproduktion. Chokladmästarna kom österifrån, för den ryska chokladtillverkningskunskapen var då lika ansedd som den schweiziska eller franska. I fabriken arbetade 12 män och 6 kvinnor som tillverkade chokladprodukter för hand. Karl Fazer själv deltog i fabriksarbetet varje dag från klockan sex på morgonen.

Den första konfektyren från Fazers fabrik hette Kejsar-Blandning. Nästan från början framställdes också Kiss-Kiss-karameller. De blev snabbt en favorit, och som säljs ännu idag. Efterfrågan på konfektyr ökade, produktutbudet och verksamheten utvidgades och i september 1897 firades öppnandet av en egen fastighet och fabrik i fyra våningar på Fabriksgatan.

Produkterna fick pris vid internationella utställningar, vilket möjliggjorde export. Det första exportpartiet, bestående av så kallade grekiska pastiller, gick till England redan år 1898. Bolaget exporterade marmelad och chokladkonfekt till Skandinavien, Tyskland, Belgien, Holland och England samt till Amerika, Afrika och Australien. Exportvarorna märktes stolt med texten "Made in Finland".

På konfektyrsidan utvidgades verksamheten under hela 1900-talet. Idag tillverkas Fazers konfektyrprodukter i fabrikerna i Vanda, Villmanstrand och Högfors i Finland.