Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till Konsumentkontakt. 

Vanliga frågor

Vad gör jag om jag upplever något fel på produkten jag köpt?
Ta kontakt med konsumentkontakt  via telefon 020-45 10 50 eller via vårt reklamationsformulär. Vid reklamationer ska produkten skickas med så tänk på att inte slänga den.

Kan ni skicka reklammaterial?
Eventuellt reklammaterial används till tävlingar i butik, på våra hemsidor eller på Facebook. Håll utkik efter pågående tävlingar och var med och tävla.

Går det att beställa produkter direkt från er?
I dagsläget har vi ingen försäljning på nätet..

Varför försvinner produkter ur sortimentet?
Att vi ibland tar bort en produkt ut vårt sortiment beror oftast på att efterfrågan inte varit så hög som planerat. Det kan också vara så att vi tar in en ny produkt i sortimentet som ersätter en föregångare.

Innehåller era bageriprodukter animaliskt emulgeringsmedel?
Vi använder enbart vegetabiliskt emulgeringsmedel.

Vilka bröd passar mig som diabetiker?
De nyttigaste bröden är bakade på en stor del fullkornsmjöl och innehåller mycket fibrer. Fullkornsmjöl ger ett mättande bröd rikt på kostfiber, vitaminer och mineraler medan vitt bröd där sädeskornets yttersta skal har tagits bort, inte ger vare sig samma mättnad eller näring. Sädeskornets skaldelar innehåller nämligen både fibrer och många näringsämnen som exempelvis järn, zink och B-vitaminer. Fibrer är en typ av kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. De bidrar inte med så mycket energi men är bra för hälsan på andra sätt. En fiberrik kost ger en minskad risk att drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Fullkornsbröd, särskilt de med surdeg och hela korn, gör att blodsockret inte höjs så fort utan ger en mer långvarig blodsocker höjning vilket är bra framförallt för mättnadskänslan.

Läs ingrediensförteckningen och näringsinnehållet! Ett riktmärke för fibermängden är 7g/100g och för sockerarter 4 g/100g. Det är inte alla som uppskattar hela korn och frön och detta är inte heller ett måste för att det ska vara ett bra bröd. Fullkornsmjöl av råg kan vara helt finmalt och fortfarande har det samma hälsosamma sammansättning.

Hur förvarar jag brödet på bästa sätt?
Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur och i en väl försluten plastpåse. Du bör inte förvara ditt bröd i kylskåp eftersom det åldras snabbare i kylskåpstemperatur.

Kan jag frysa in bröd?
Det går mycket bra att frysa bröd. Man bör se till att det görs i en väl tillsluten plastpåse av god kvalitet.

Hur undviker ni mögel i era bröd?
Det finns strikta hygienregler och rutiner i bagerierna för att undvika att mikroorganismer som kan utveckla mögel får fäste. Det handlar i första hand om rengöring och ventilation. Bakning med surdeg bidrar också till längre färskhållning och minskar risken för mögelangrepp.

Vad gör ni med bröden om de inte blivit sålda i butikerna?
Det bröd som tas tillbaka från butiker eller spillbröd från bagerier användastill djurfoder.

Hur ska jag källsortera klipsen runt brödförpackningarna?
Klipsband med ståltråd sorterar du som metall. Klips av enbart plast sorteras som plast.