Ingredienser

Pizzasticks:

25 g

 jäst

3.5 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
6 dl  vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:

1.5 dl  tomatkross
1 stor  vitlöksklyfta
2 dl riven ost
  salt och peppar efter smak

Hot sauce:

250g chilifrukt
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
1.5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl tyrkisk peber megahot
25 g fazer mörk choklad, 70%
1 tsk salt

Gör så här

Pizzasticks: Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt sedan ljummet vatten, olja, salt och vetemjöl – lite i taget. Arbeta ihop en smidig deg. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°c och sätt in en plåt eller baksten i mittendelen av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakplåtspapper på köksbänken. Drag ut degen så att den täcker bakplåtspapperet och toppa sedan med tomatsås. Riv sedan vitlöken över tomatsåsen. Toppa med den rivna osten och krydda med salt och peppar. Vik sedan degen på mitten från långsidan (tag hjälp av bakplåtspapperet).

Skär nu degen i 2 cm breda remsor. Tvinna varje degbit och lägg på ett nytt bakplåtspapper.

Skjutsa in pizzasticksen på den heta plåten/stenen i ugnen och grädda i ca. 10 minuter.

Hot sauce: Skölj chilin, skala- och grovhacka lök och vitlök.
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och låt koka ihop i 5 minuter - tills allt mjuknat. Rör om då och då.

Häll sedan blandningen i din mixer och mixa slätt, häll sedan upp på burk med tätslutande lock och låt stå i kylskåp i tre dagar. När tre dagar har gått så silar du såsen i en finmaskig sil. Häll sedan upp på flaska och förvara i kylskåp.