Här svarar dietisten Therése Mattsson-Nilsson på vanliga frågor om välmående, hälsa och näringsinnehåll. 

 

Fråga:
Hej! Har Fazer något bröd som är berikat med järn? Tacksam för svar.

Svar:
Tack för din fråga.
Fazer har inget bröd som är berikat med järn. Däremot är många av Fazers bröd bakade på fullkornsmjöl, som innehåller större mängder järn än vad ljusa bröd gör. En del av bröden innehåller också surdeg som gör att det järn som finns i mjölet blir lättare för kroppen att ta upp.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! 

 


Fråga:
Hej! Vår son som fyller 9 år i mars är en aktiv kille som gillar mat, han vill alltid ha kvällsmat och gillar smörgåsar, är det dumt med kvällsmat och att äta sent även för barn? Middag äter vi efter kl. 17.00 oftast.

Svar:
Hej och tack för ditt mail!Jag tycker inte att du ska oroa dig för att din son vill ha ett kvällsmål innan han går och lägger sig. Som du skriver är han en aktiv nioåring och eftersom ni äter middag vid 17-tiden behöver han säkert få i sig något mer innan han ska lägga sig.

Om han inte äter något på kvällen blir det många timmar på fastande mage och det är ju inte någon behaglig känsla att vakna hungrig mitt i natten. Däremot är det ju bra att få goda vanor redan som liten och då är ett kvällsmål mycket bättre än att "småäta" lite hela tiden.Du skriver att han tycker mycket om mat och smörgåsar.

Smörgås kan mycket väl vara ett bra alternativ! Vill man göra smörgåsen hälsosam är valet av bröd av stor betydelse, där fiberrika alternativ (gärna minst 6 gram fiber/100 g) är bättre än exempelvis en vanlig limpa. Ett tips är att läsa på förpackningen och titta efter nyckelhålssymbolen när du väljer brödet i butiken.

De flesta av Fazers bröd är märkta med nyckelhålet. Sen beror det ju förstås på vad man har ovanpå smörgåsen men ett par skivor ost, leverpastej eller skinka med en skiva paprika eller tomat är bra val. Tillsammans med en frukt och ett glas mjölk eller kanske en kopp te blir det ett bra kvällsmål.Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Tveka inte att skriva igen om du undrar över något.


Fråga:
Hej jag har en pojke på två månader drygt. Han är överkänslig mot komjölksprotein så jag kan inte äta något med mjölk o.s.v. Vad kan du rekommendera mig för bröd att äta som funkar med tanke på överkänsligheten?

Svar:
Hej! Tack för din fråga!
Jag förstår om det känns nytt och jobbigt att behöva utesluta mjölkprotein, det är inte så enkelt som man skulle kunna tro eftersom mjölkprotein kan finnas lite här och var och ibland där man minst anar det.

När det gäller bröd är det dock inte så vanligt att det innehåller mjölk. Nu vet inte jag vad du föredrar för slags bröd, men jag kan göra listan lång. Här kommer förslag på några Fazerbröd som inte innehåller mjölkprotein: Lantbröd med havssalt, Skogaholms Orginalrost och Fiberrost, Skogaholmslimpa, Frökusar, Rågform och Rågkusar.

Det bästa tipset jag kan ge dig är egentligen att läsa ingrediensförteckningen på de produkter du är van vid att äta.

Du kan förstås inte äta några mjölkprodukter ex. yoghurt, kesella, keso, kvarg, grädde, smör eller ost och du måste också undvika följande ingredienser:
Kasein (ett mjölkprotein)
Vassle (ett mjölkprotein)
Mjölkpulver
Mjölkäggvita
Mjölkalbumin (ett mjölkprotein)
Natriumkaseinat

Jag kan också rekommendera celiakiförbundets hemsida www.celiaki.se där finns bra information och likaså på www.allergimat.se

Stort lycka till och låt oss hoppas att din pojkes mjölkallergi snabbt växer bort!

Vänliga hälsningar
Therése Mattsson Nilsson
Leg.dietist