Fazer vann det prestigefulla priset Årets Foodservicevara 2021 för sin produkt Frebaco Svenskt Havreris. En produkt som odlas på Västgötaslätten och utvecklats av några matkunniga eldsjälar på Fazer Kvarn som gav oss en helt ny och hållbar produkt.

Havreris säljs under Fazers varumärke Frebaco och tillverkas av lokalt odlade råvaror. Produkten har bokstavligen sina rötter på Västgötaslätten där några matkunniga eldsjälar i Fazer såg potentialen och gav oss en helt ny, lättlagad och mångsidig produkt.  Frebaco Svenskt Havreris tillverkas genom att ångbehandla och polera havrekärna. Med lokalt odlade råvaror, som odlats inom en radie om max 10 mil från kvarnen i Lidköping, är havreris ett hållbart svenskt alternativ till det vita riset.

Fazers Havreris vann Livsmedelspriset 2020 och nu även utsedd till Årets Foodservicevara 2021. Priset Årets Foodservicevara tilldelas en produkt som haft en särskilt framgångsrik lansering, bidragit till innovation och skapat värde för restaurangen och/eller storköket och deras gäster.  

"Havreriset är en bred råvara, prisvärd och nutida och som kommer att glädja många kök, nu och i framtiden. Vi kommer att få uppleva havreriset i många tappningar, alltifrån en havre-risotto till ett krispigt inslag i en ljummen vintersallad", säger Fredrik Eriksson, jurymedlem Årets Foodservicevara 2021 och krögare.

Svenskt Havreris är en lättlagad och mångsidig basprodukt som i sin enkelhet skapar många goda möjligheter i köket. Havreris har en mjuk smak och kan ersätta vitt ris i de flesta rätter. 

"Jag är väldigt stolt och glad över att vårt Havreris fått utmärkelsen Årets Foodsservicevara. Köken har fått en ny mångsidig och lättlagad råvara att jobba med och gästerna serveras en klimatsmart svensk produkt", säger Otto Andersson, Key Account Manager för Foodservice på Fazer Sverige.

Årets Foodservicevara 2021, delas ut av branschorganisationerna Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) och Livsmedelsgrossisterna för Restaurang och Storkök. En jury bestående av branschföreträdare utsåg tre nominerade produkter och vinnaren röstades fram av branschen på DLFs digitala evenemang Foodservice ’21 som ägde rum den 10 november. 

Mer om utmärkelsen på aretsfoodservicevara.se. Finn mer information om produkten och inspirerande recept på frebaco.se.