Det är med glädje och stolthet vi meddelar att Fazer Kvarn vunnit Livsmedelspriset 2020 för den innovativa och hållbara produkten Havreris. En produkt som bokstavligen har sina rötter på Västgötaslätten där våra kunniga eldsjälar i Fazer kvarn fick idén, såg potentialen och samlade ett team som gav oss en helt ny, lättlagad produkt. Havreris säljs under Fazers varumärke Frebaco och tillverkas av lokala råvaror.

Frebaco Havreris är ett svenskt, närodlat och klimatsmart alternativ till vitt ris och med bara en sjättedel klimatpåverkan jämfört med ris från Thailand*.

Vi passar på att tacka juryn för det fina priset! Så här lyder motiveringen: ”Vi gratulerar Fazer Kvarn som får Livsmedelspriset för sin nya innovativa produkt Havreris. Den är gjord på svensk havre och får sina risliknande egenskaper genom en unik ångbehandling. Havreriset uppfyller alla krav man kan ställa på en modern och hållbar produkt; den smakar bra, orsakar ett betydligt lägre klimatavtryck och innehåller mer näring och kostfiber jämfört med vitt ris. På kort tid har den fått stor uppskattning bland svenska konsumenter och lanseras nu i övriga Norden. Lanseringen av Havreris visar att man med svenska råvaror, innovation och kunskap kan förändra etablerade produktkategorier i grunden. Fazer Kvarn är därför en inspiration för hela branschen.” 

Livsmedel i fokus (tidigare Livsmedelsföreningen) delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling. 

* Källa: Rise klimatdatabas för livsmedel v 1.5.