Andreas Sande, Trade Marketing Manager på Fazer Bageri i Stockholm har gjort en fantastisk hälsoresa. - Cancerbeskedet gav mig en rejäl spark i baken till en bättre livsstil, säger han.

Det är tandläkaren som reagerar på de vita fläckarna under Andreas överläpp och uppmanar honom att kolla upp dem. Det visar sig vara cellförändringar. Då var de fortfarande godartade. Fyra år senare har en tumör utvecklats i Andreas munhåla och en del av käken opereras bort.

Det är det snart 20 år sedan cellförändringarna upptäcktes.

- Jag skäms att säga det men jag hade urusla levnadsvanor på den tiden. Jag snusade, rökte, jobbade för mycket, sov för lite, åt skräpmat och var kraftigt överviktig.

Idag är Andreas Sande en slank 59-åring med en hälsosam livsstil.

- Cancern blev en käftsmäll för att jag skulle ta tag i min hälsa på allvar. Jag är en rutinmänniska och att förändra sina matvanor är ingen enkel sak. Under hela hälsoresan har min fru varit ett stort stöd.

Att sova tre timmar om natten som jag gjorde är inte tillräckligt. Fet och söt mat i kombination med ett stillasittande jobb fungerar inte i längden. Jag kände till alla risker men var inte beredd att förändra mina vanor förrän jag var tvungen.

När han väl kom igång var det lättare än han trodde och succesivt blev de positiva känslorna allt starkare.

- Det kändes som jag började se verkligheten mer i färg. Innan var allt lite gråare, jag var överviktig, gick framåtlutad som en trött gammal gubbe, haltade, hade ont i knäna.

Nu kan jag springa en mil om jag vill. Jag är 40 kilo lättare. Jag går på spinning, boxas, har lärt mig att crawla och ska börja med yoga.

Han känner att han har haft tur, tumören upptäcktes tidigt.

- Jag har fått en chans till och måste förvalta den på bästa sätt. Det är lätt att vara efterklok och kanske borde jag ha vetat bättre. Men jag kan inte göra något ogjort. Däremot kan jag undvika att göra samma misstag igen.

Han har fortfarande vita fläckar under läppen som han kontrollerar regelbundet.

- Även om jag inte har några farliga cellförändringar just nu finns det i bakhuvudet, varje årskontroll är en anspänning. Jag slutar inte att oroa mig. Men jag vill tänka positivt för jag tror på tankens kraft.

- Personligen är jag mycket stolt att Fazer är med och sponsrar cancerforskningen och därmed bidrar till utvecklingen av fler botemedel.

Andreas Sande
Arbetar som Trade Marketing Manger på Fazer Bageri
Bostadsort Rönninge utanför Stockholm
Typ av cancer: Cancer i munhålan
Familj: Fru Anna-Karin två vuxna döttrar och barnbarn

 

Text: Journalist Lena Bäckman Lägerdal