Här svarar dietisten Therése Mattsson-Nilsson på vanliga frågor som handlar om Fazers mat eller produkter. 

Vilka bröd passar bra att äta när man är diabetiker?
Fiberrika rågbröd, gärna med surdeg eller hela kärnor och frön, är bra val. Detta beroende på att de höjer blodsockret långsamt och ger lång mättnadskänsla. Exempel på bra bröd är Fazers Rågkusar, Rågform, Bondens surdegsbröd, Ekologiskt Danskt Rågbröd, Frökusar. Titta gärna efter nyckehålsmärkta bröd. Om du gärna vill ha ett ljusare bröd ibland, är Fazers Hällakullor och Skogaholms Lantbröd och Fiberrost, bra alternativ. Titta efter nyckelhål även här.

Har Fazer något bröd som är berikat med järn?
Fazer har inget bröd som är berikat med järn. Däremot är många av Fazers bröd bakade på fullkornsmjöl, som innehåller större mängder järn än vad ljusa bröd gör. En del av bröden innehåller också surdeg som gör att det järn som finns i mjölet blir lättare för kroppen att ta upp. 

Jag vill ha ett fiberrikt bröd, vad kan jag välja?
Fiberrika rågbröd, gärna hela kärnor och frön, är bra val som mättar snabbt och ger håller dig mätt länge. Exempel på fiberrika bröd är Fazers Rågkusar, Rågform, Bondens surdegsbröd, Frökusar.

Jag söker ett proteinrikt bröd, vad kan jag välja?
Bröd är generellt sett en god källa till protein, eftersom sädesslagen innehåller både proteiner, kolhydrater och fett. Bröd som innehåller fröer, bönor och ärtor är förstås ännu mer proteinrika. Exempel på extra proteinrika bröd är Fazers Aktiv flerkorn, Frökusar och Fruktkusar. Rotfruktsbröden innehåller även bönor och ärtor och är därför också proteinrika. Ett hårt bröd som Crisp Rye är också rikt på proteiner. 

Frågor om allergi/överkänslighet

Jag är allergisk mot komjölksprotein så jag kan inte äta något med mjölk etc. Vad kan ni rekommendera för bröd?
När det gäller bröd är det inte så vanligt att det innehåller mjölk. I dagsläget finns endast ett matbröd från Fazer/Skogaholm som innehåller mjölk och det är Skogaholm Kryddat Tunnbröd. De flesta kaffebröden är också utan mjölk.

Läs noggrant alla ingrediensförteckningar och undvik de produkter som innehåller mjölkprodukter exempelvis mjölk, grädde, smör, ost, skummjölk etc och undvik också ingredienserna vassle, albumin och kasein som alla är mjölkproteiner. Tänk också på att en produkt som är laktosfri fortfarande kan innehålla mjölkprotein.

Titta gärna på celiakiförbundets hemsida www.celiaki.se där finns bra information och likaså på www.allergimat.se

Jag är laktosintolerant, vad kan jag äta för bröd?
När det gäller matbröd är det inte så vanligt att det innehåller mjölk och därmed även laktos. I de fall det förekommer mjölk i degen är mängden laktos i ett bröd/bulle liten och kan därför tolereras av de flesta laktosintoleranta. Läs ingrediensförteckningen och allergiinformationen för att se om produkten innehåller mjölk.

I dagsläget finns endast ett matbröd från Fazer/Skogaholm som innehåller mjölk (Skogaholm Kryddat Tunnbröd). De flesta kaffebröden är också utan mjölk.

Jag är mjölkallergiker, finns någon choklad eller godis som jag kan äta?
Läs noggrant alla ingrediensförteckningar och undvik de produkter som innehåller mjölkprodukter exempelvis mjölk, grädde, smör, ost, skummjölk etc och undvik också ingredienserna vassle, albumin och kasein som alla är mjölkproteiner. Tänk också på att en produkt som är laktosfri fortfarande kan innehåll mjölkprotein. Om du är osäker kan du höra av dig till Konsumentkontakt.

Jag är nötallergiker, finns någon choklad eller godis som jag kan äta?
Var noga med att läsa ingrediensförteckningen och märkningen på paketet. Om inte nötter är deklarerat i ingrediensförteckningen eller texten ”Kan innehålla spår av nötter” finns på förpackningen kan du välja den produkten. Om du är osäker kan du höra av dig till Konsumentkontakt.

Bakar Fazer glutenfritt bröd?
Vi har i dagsläget inga glutenfria bröd.