De svenska privathushållen kastar årligen bort cirka 917 000 ton ätbar mat i onödan, det motsvarar cirka 95 kilo per person och år*. I hemmen kastas framför allt färska frukter, grönsaker och rotsaker, kaffe och bröd. Vi har samlat 10 tips som kan hjälpa dig att minska ditt matsvinn.

Fazer i projekt om matsvinn

Fazer har deltagit i två projekt tillsammans med Högskolan i Borås, Sveriges Lantbruksuniversitet och Axfood för att kartlägga matsvinn och framförallt brödsvinnet som förekommer i hela kedjan från bagerierna, livsmedelsbutikerna, restaurangerna och hushållen. Totalt slängs 80 000 ton bröd per år vilket motsvarar 350 limpor bröd per minut, till en kostnad på 2,4 miljarder kronor*.

Vi anser att affärsmodellen för bröd måste förändras och har redan ett branschunikt samarbete med Lidl som halverade brödsvinnet i butik första månaden.

Med dessa 10 tips kan du påverka ditt matsvinn redan i dag:

  1. Det enklaste sättet att minska matsvinnet är att börja från den egna tallriken – ta endast så mycket mat du orkar äta.

  2. Blev det bröd över? Du kan enkelt mala torrt bröd till ströbröd i en mixer. Kolla även in våra läckra brödrecept som minskar svinnet här.

  3. Fundera på vilka livsmedel du har hemma som snart blir gamla och planera dina inköp utifrån det. Det är också enklare att planera måltiderna när du har färdiga råvaror hemma att hämta inspiration från.

  4. När du väljer förpackningsstorlek är det viktigaste att du använder allt innehåll i förpackningen. Miljöpåverkan från förpackningar är mindre än från mat som går till spillo, så hellre två mindre förpackningar än en stor om du inte hinner äta upp allt.

  5. Kasta inte produkter som har passerat bäst före-datumet förrän du har kontrollerat att de faktiskt inte går att äta. Kom ihåg att livsmedel ofta går bra att äta även efter bäst före-datumet. Titta, dofta och smaka! Det är ju ett bäst före- och inte dåligt efter-datum.
  6. Du kan tillaga många olika rätter av matrester, använd det du har och laga exempelvis en pyttipanna!

  7. Ta hjälp av frysen: Du kan till exempel frysa ned bröd och sedan ta ut så mycket du behöver och rosta det i brödrost direkt från frysen. Genom att frysa ned råvaror och rester får de längre hållbarhet. Kom dock ihåg att fukt avdunstar från livsmedel även när de är djupfrysta. För att undvika att livsmedlen torkar är det bra att tömma frysen regelbundet.

  8. Om det blir rester över från möten med servering kan du glädja dina arbetskamrater med att bjuda på den överblivna maten.

  9. När du äter en näringsrik lunch är du inte för hungrig när du åker till matbutiken efter arbetsdagen, och risken är mindre att du köper hem för mycket mat.

  10. Använd en stor tallrik till lunch i stället för separata tallrikar till salladen och huvudrätten. Då är det lättare att lägga upp en portion som följer tallriksmodellen i näringsrekommendationerna. Portionen blir lagom stor och du orkar äta upp allt, samtidigt som du får i dig tillräckligt med hälsosamma grönsaker.

*Källa: Naturvårdsverket
**Beräknat på att varje bröd kostar 30kronor kilot.