Varje år slänger svenska hushåll 771 000 ton mat. Bröd, frukt, grönsaker, rotfrukter och kaffe – allt åker i sopen. Vi har samlat tio användbara tips för att du ska kunna minska mängden mat du slänger i hemmet. 

1. Det lättaste sättet att inte slänga mat är att börja med din egen tallrik – ta bara så mycket mat du orkar och ät upp det som finns på tallriken.

2. Har du bröd över? Det är lätt att göra krutonger från torrt bröd eller gör eget ströbröd i en mixer. Fler goda recept som passar perfekt för bröd som blivit lite torrt hittar du här.

3. Planera i förväg vilka råvaror du har i kylen som närmar sig bäst-före-datum och planera din handling därefter. Det är också lättare att planera vilken mat du ska laga genom att titta i kylen vad som redan finns där och inspireras därefter. 

4. Köp bara förpackningar stora nog att du vet att innehållet kommer gå åt. Miljöpåverkan av mat vi slänger är större än den för små förpackningar.

5. Släng inte förpackningar bara för att bäst-före-datumet passerats utan kolla först att innehållet verkligen inte går att äta. Kom ihåg att den mesta maten går utmärkt att äta även efter bäst-före-datumet. Titta, lukta och smaka!

6. Du kan laga oändligt många rätter genom rester. Kolla till exempel in mängder av restrecept här från Konsumentföreningen. 

7. Använd din frys. Till exempel, lägg rostbröd i frysen och tina bara de skivor du faktiskt kommer äta direkt från rosten. Råvaror och rester håller också längre om du lägger dem i frysen. Men kom ihåg att även frysen gör att maten blir gammal. Töm frysen regelbundet och rensa bort gammal mat.

8. Finns det rester kvar efter mötet? Använd resterna och överraska dina andra kollegor.

9. Om du äter en näringsriktig lunch kommer du vara mindre hungrig i mataffären när du handlar middag – då kommer du inte köpa med dig för mycket mat hem.

10. Istället för att ha olika tallrikar för sallad och huvudrätten servera allt på en och samma tallrik. Det hjälper dig också att bättre sätta samman en balanserad måltid med mycket grönt.