Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. Sammanlagt slängs alltså 37 kilo mat per person och år. Vi har här samlat 10 tips som kan hjälpa dig att minska ditt matsvinn.

Med dessa 10 tips kan du påverka ditt matsvinn redan i dag:

  1. Det enklaste sättet att minska matsvinnet är att börja från den egna tallriken – ta endast så mycket mat du orkar äta.

  2. Blev det bröd över? Du kan enkelt mala torrt bröd till ströbröd i en mixer. Kolla även in våra läckra brödrecept som minskar svinnet här.

  3. Fundera på vilka livsmedel du har hemma som snart blir gamla och planera dina inköp utifrån det. Det är också enklare att planera måltiderna när du har färdiga råvaror hemma att hämta inspiration från.

  4. När du väljer förpackningsstorlek är det viktigaste att du använder allt innehåll i förpackningen. Miljöpåverkan från förpackningar är mindre än från mat som går till spillo, så hellre två mindre förpackningar än en stor om du inte hinner äta upp allt.

  5. Kasta inte produkter som har passerat bäst före-datumet förrän du har kontrollerat att de faktiskt inte går att äta. Kom ihåg att livsmedel ofta går bra att äta även efter bäst före-datumet. Titta, dofta och smaka! Det är ju ett bäst före- och inte dåligt efter-datum.
  6. Du kan tillaga många olika rätter av matrester, använd det du har och laga exempelvis en pyttipanna!

  7. Ta hjälp av frysen: Du kan till exempel frysa ned bröd och sedan ta ut så mycket du behöver och rosta det i brödrost direkt från frysen. Genom att frysa ned råvaror och rester får de längre hållbarhet. Kom dock ihåg att fukt avdunstar från livsmedel även när de är djupfrysta. För att undvika att livsmedlen torkar är det bra att tömma frysen regelbundet.

  8. Om det blir rester över från möten med servering kan du glädja dina arbetskamrater med att bjuda på den överblivna maten.

  9. När du äter en näringsrik lunch är du inte för hungrig när du åker till matbutiken efter arbetsdagen, och risken är mindre att du köper hem för mycket mat.

  10. Använd en stor tallrik till lunch i stället för separata tallrikar till salladen och huvudrätten. Då är det lättare att lägga upp en portion som följer tallriksmodellen i näringsrekommendationerna. Portionen blir lagom stor och du orkar äta upp allt, samtidigt som du får i dig tillräckligt med hälsosamma grönsaker.

*Källa: Livsmedelsverket