Klimatfrågan är större än någonsin och efterfrågan på växtbaserade och hållbara produkter ökar. Under hösten 2019 presenterade Fazer sin stora satsning på havre och havrekvarnverksamhet i Lidköping och i finska Lahti, med en investering om totalt cirka 320 miljoner sek. Havre har odlats i norden under flera hundra år men har den senaste tiden uppmärksammats allt mer, inte minst för sina hälsofrämjande egenskaper och många användningsområden.

Vi på Fazer vill möta konsumenters efterfrågan på näringsrik, växtbaserad mat som producerats på närodlade råvaror. På Fazer arbetar vi bland annat med lokalt odlad havre från Västgötaslätten i Sverige. Vi erbjuder ett brett utbud av havreprodukter från flingor, gryn, mjöl och bröd till dryckeslösningar och växtbaserat protein.

Havre är en mild och magvänlig variant av fullkorn och innehåller en mängd hälsosamma näringsämnen. Havre är rikt på växtbaserat protein, fibrer och nyttiga omättade fettsyror. Packat med vitaminer och mineraler som järn, magnesium, zink, fosfor och kalcium, är havre ett strålande mångsidigt spannmål och ett bra komplement för en hälsosam och balanserad kost.

Att äta växtbaserat är bevisat bra för planetens framtid. Det hjälper oss bland annat att reducera växthusgaser och minskar vattenförbrukningen i matproduktionen. Utöver att stödja utvecklingen av växtbaserad mat, arbetar Fazer även för att främja ett hållbart jordbruk. Fazer har tillsammans med jordbrukare tagit fram tio principer för hållbart spannmål med målet att minska övergödning, skydda biologisk mångfald och minimera användningen av kemikalier inom jordbruket.