Växtbaserade produkter är bra för både människan och planeten. Växtbaserad kost är hälsosammare, har högre näringsvärde och fiberinnehåll, och innehåller vanligen mindre kalorier än animaliska produkter.

Många av våra bageriprodukter är redan naturligt växtbaserade. Vi har även uppdaterat flera godisrecept på populära produkter så att de är fullständigt växtbaserade som exempelvis Tutti Frutti och Gröna kulor.

Vi jobbar också aktivt med att ta fram växtbaserade innovationer i nya produkter, som Fazer Yosa Havrebit. Idén bakom lanseringen är inte att förespråka att alla borde bli veganer, den är snarare ett inslag i vår övergripande övergång till ett större växtbaserat sortiment.

Förutom att lansera nya havrebaserade proteinkällor så investerar vi i en ny fabrik som ska tillverka xylitol av restprodukten havreskal. Att producera xylitol från havreskal är en helt ny innovativ teknologi som Fazer har utvecklat.

Vi på Fazer fortsätter omvandlingen till att bli ett modernt hållbart livsmedelsföretag och fokuserar på att genomföra vår ambitiösa tillväxtstrategi där vi vill positionera oss som den ledande aktören inom växtbaserade måltider i norra Europa. Därför investerar vi även runt 320 miljoner kronor i kvarnverksamheten, varav ca 160 miljoner i Lidköping, och fördubblar därmed havrekapaciteten i våra kvarnar.