Fullkorn ger inte bara mustig smak till brödet, det bidrar även med många andra mervärden. Fullkornsprodukter innehåller alla delarna från spannmålskornet och därmed också alla näringsämnena.

Fullkorn av råg, korn, havre och vete innehåller mer av fibrer, B-vitaminer, järn, kalium, zink och magnesium än när kornet mals till mjöl och siktats, och bidrar till ett jämnare blodsocker och längre mättnad. Fullkorn har i vetenskapliga studier kopplats till lägre risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Och i tider när det pratas mycket om tarmflora och mikrobiota kan det vara bra att veta att fullkorn även främjar de goda tarmbakterierna. Kolhydrater är dessutom hjärnans favoritbränsle – den behöver ungefär 100 gram kolhydrater varje dag.


Här har vi samlat massor av fakta om fullkorn och kolhydrater med mervärde. Kika gärna in bland våra recept och låt dig inspireras av nya sätt att använda fullkornsbröd som bas.

Det är alltid tid för fullkorn!