Det är inget nytt att de som äter frukost inte blir lika sugna på söt mat resten av dagen. Det är dock inte lika känt att orsaken inte bara handlar om en jämn blodsockerkurva utan på mängden dopamin som frisätts olika beroende på om du äter frukost eller inte.

Länk till Nutrition Journal: http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-80

Dopamin är en signalsubstans som enkelt uttryckt signalerar nöjdhet och som frisätts vid matintag. Man vet sedan tidigare att personer med övervikt har lägre nivåer av detta ämne och därför kan behöva mer stimulans för att uppnå känslan av nöjdhet.

Dopamin ingår i kroppens så kallade belöningssystem och styr bland annat vår rörelseförmåga och motivation men är också verksam i kroppens belöningssystem. Det har nu visat sig att frukost ökar frisättningen av dopamin. Effekten var ännu högre grad när frukosten var proteinrik.

Sammanfattningsvis så minskade suget efter sött och fett hos de som åt frukost medan sötsuget ökade hos den grupp som inte åt någon frukost alls. 

Exempel på en frukost som är både proteinrik och ger långsam blodsockerstegring är grovt bröd med pålägg som exempelvis margarin, kalkon eller leverpastej, en tallrik yoghurt med bär och müsli.