Under 2019 gjorde Sifo, på uppdrag av Fazer Bageri, en undersökning om svenskarnas matvanor kopplat till prestation och fokus på jobbet. Att ta en kopp kaffe för att hålla sig alert är vanligt, men det är färre som tänker på att anpassa kosten. För att vi ska fungera så bra som möjligt under hela dagen bör vi välja kolhydratskällor som bidrar med jämn energi, fullkorn och fibrer.

Många vet om att vi behöver kolhydrater när vi ska prestera fysiskt. Men att hjärnan behöver ungefär 100 gram kolhydrater per dag är det inte lika många som vet. Fullkornsbröd, gröt och hela korn innehåller kolhydrater som ger stabil energi till hela kroppen, inklusive hjärnan.

Undersökningen visar att vi äter mest fullkorn till frukost, medan det blir allt mindre av kvalitetskolhydraterna längre fram på dagen. För att behålla fokus och kreativitet behövs en jämnare tillgång till energi, fullkorn och fibrer – även till lunch och mellanmål. I dagsläget är det bara en av tio som når upp i de nivåer av fullkorn som rekommenderas av Livsmedelsverket: 70 gram per dag för kvinnor och 90 gram för män.