Över hela världen pågår forskning om fullkornets många hälsofördelar, bland annat kopplat till hjärt-kärlhälsa, blodtryck, diabetes och kroppsvikt. Några exempel på vad som är på gång hittar du här Frank Hu, Harvard university: https://oldwayspt.org/health-studies


Fullkornsprojekt på Chalmers:
https://www.chalmers.se/sv/institutioner/bio/nyheter/Sidor/De-vill-oka-svenskens-fullkornskonsumtion.aspx


https://www.chalmers.se/sv/institutioner/bio/nyheter/Sidor/Fullkorn-viktigt-for-att-motverka-typ-2-diabetes.aspx

Vad är det då med fullkorn som är så hälsosamt? Mekanismerna är inte helt kända men flera studier har visat att fullkorn har stor påverkan på blodfetter (kolesterol) och kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, normalisera blodtrycket, främja goda tarmbakterier och minska risken för typ 2- diabetes. Fullkorn innehåller också höga halter av zink, koppar, mangan, järn och tiamin.


I en studie som gjordes vid Lunds universitet konstaterades att av de som åt en gröt med hela rågkärnor till frukost åt 16 procent färre kalorier till lunch än de som hade ätit vitt bröd (läs studien i sin helhet här). 


Tillägg: Här kan du läsa mer om interaktioner mellan matvanorna och tarmfloran.


Vi menar att fullkorn är en kolhydratskälla med mervärde – precis som fiberrika grönsaker, bönor och linser, frukt, bär och rotfrukter. Råg innehåller cirka 17 procent fibrer vilket gör det till ett av de mest fiberrika spannmålen.