Efter många år av dieter som uteslutit kolhydrater börjar vinden vända, nu vill svenskarna ha en mer fullkorns- och fiberrik kost. Enligt en färsk undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Fazer Bageri finns en tydlig vilja att äta mer fibrer och fullkorn.

Hela 47 procent av de som svarat vill äta mer fibrer och fullkorn. Störst är viljan bland unga kvinnor mellan 18 och 29 år, där drygt 60 procent uttryckte att de gärna såg att deras kost innehöll mer fullkorn och fibrer.

Frukosten är dagens viktigaste mål, åtminstone när det handlar om kolhydrater för hälsan. Hela 60 procent av de tillfrågade inkluderar fullkorn och fibrer i dagens första mål, men bara 12 procent av dem äter det vid lunch och 16 procent vid middagen.

Okunskap kan vara en anledning till att svenskarna inte äter tillräckligt med fullkorn och fibrer. Det florerar många myter och missförstånd kring kolhydrater, exempelvis att man blir tjock av bröd eller att kolhydrater ökar aptiten. Många bör minska på socker och vitt mjöl, men drar alla kolhydrater över en kam och är även rädda för att äta till exempel grövre bröd, rotfrukter, frukt och potatis. Fiberrika kolhydratskällor som fullkornsbröd och rågbröd ger energi och långvarigt bränsle för kroppen och hjärnan, och bidrar till många hälsoeffekter.