Fullkornsbröd med hela korn påverkar inte bara tarmen och blodsockerkurvan. En ny avhandling från Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet visar att de långsamma kolhydraterna även kan påverka nattsömnen och morgonhumöret.

Hela korn- och rågkärnor är bra för blodsockret, inte bara timmarna efter måltiden utan även på längre sikt. Kostfibrerna slussas vidare till tarmen och samspelet mellan fibrer och tarmbakterier hjälper oss att hålla aptit, blodsocker och insulinnivåer på en stabil och lägre nivå. Såväl fettsyror som mättnadshormoner påverkas och därmed minskar risken för till exempel fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Olika bakterier har olika funktioner. Enligt studien har personer som har höga nivåer av Prevotella-bakterier en bättre blodsockerreglering och lägre inflammationsmarkörer än de som har mindre av den typen av bakterier. Förhöjda inflammationsmarkörer hänger bland annat ihop med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

I studien kunde man dessutom konstatera att humöret påverkas positivt av råg. En kvällsmacka på grovt rågbröd gjorde att deltagarna kände sig mer pigga och glada dagen därpå, jämfört med om de ätit vitt bröd.

Hela rågkärnor gav bäst effekt på blodsockerregleringen, men även råg i form av mjöl och bröd påverkar ämnesomsättning och mättnadskänsla positivt. Råg ger ett jämnt och lågt glukossvar som varar länge, det vill säga har ett lågt glykemiskt index (GI).

Läs gärna mer i avhandlingen”Whole grain cereal products and baseline gut microbiota composition in metabolic and appetite regulation in healthy humans”.