I en strid ström av budskap om nya trendiga livsmedel för hälsan kan det vara lätt att glömma att även våra traditionella nordiska råvaror kan ge fantastiska hälsoeffekter. Havre är ett sådant exempel. Havre har en mild smak och alla de goda egenskaperna från fullkorn. Dessutom är havre vår bästa källa till betaglukan – en unik fibersort som kan sänka förhöjda kolesterolvärden, och jämna ut blodsockerkurvan. Gröt, gryn, müsli, granola, hela korn och bröd – havre kan ätas på många olika sätt. Havre är en mild variant av fullkorn, det är en av anledningarna till att det är så mångsidigt och omtyckt. Havre gör dig skönt mätt och ger energi som varar länge. Havre är 100% fullkorn och rikt på kolhydrater, vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och protein, och den lilla mängd fett som ingår är till stor del enkel- och fleromättat.

FULLKORN AROUND THE CLOCK

Låt havre vara en del av din måltid, gärna flera gånger varje dag. En frukost med havre i någon form lägger grunden för en bra dag. Starta gärna med gröt eller smörgås med hög andel havre. Lägg till mathavre eller andra hela korn i din lunch och middag, och ät gärna havre som mellanmål – som flingor eller en macka till exempel.

Fullkorn har många positiva effekter i kroppen och är den kostfaktor som har allra störst betydelse för vår hälsa. Fullkorn ger en bra mättnadskänsla och fibrer som ger näring och energi till våra tarmbakterier. När vi äter mer fullkorn minskar risken för övervikt och fetma, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av tarmcancer. Här kan du läsa mer!

Att äta mer fullkorn är för många det viktigaste steget mot ett mer hälsosamt liv – dessutom är det enkelt och gott.

KOLESTEROL OCH BLODSOCKER I NATURLIG BALANS

Havre innehåller betaglukaner, en fibertyp som har många hälsoeffekter, bland annat på kolesterolet och blodsockret. Fibrerna bromsar kroppens bildande av kolesterol och bildar en gel i tarmen som bidrar till en jämnare blodsockerkurva. Det krävs 3 gram betaglukan per dag för att få effekt.

Vill du veta mer om betaglukaner? Läs mer här.

HAVRENYHETER I BRÖDHYLLAN

Havre har många plusvärden och vi vill göra det enkelt och gott att äta mer fullkorn. Därför satsar nu Fazer Bageri på en rad nya havrebröd. Först ut är Havrefralla, en hälsosam nyhet där hälften av brödets spannmål är havre, och de bakas ett stenkast från den egna kvarnen i Lidköping.

Fazer Havrefralla är mjuk, luftig, saftig och smakrik – och så hälsosam och rik på fibrer att den är nyckelhålsmärkt. Havrefrallan passar för hela familjen och uppskattas av såväl smaklökar som kropp och själ. Brödet är dessutom gott att rosta. Prova själv!

Källa: www.livsmedelsverket.se  

Läs mer om Fazer Havrefralla här