I en strid ström av budskap om nya trendiga livsmedel för hälsan kan det vara lätt att glömma att även våra traditionella nordiska råvaror kan ge fantastiska hälsoeffekter. Havre är ett sådant exempel. Havre har en mild smak och alla de goda egenskaperna från fullkorn. Dessutom är havre vår bästa källa till betaglukan – en unik fibersort som kan sänka förhöjda kolesterolvärden, och jämna ut blodsockerkurvan. Gröt, gryn, müsli, granola, hela korn och bröd – havre kan ätas på många olika sätt. Havre är en mild variant av fullkorn, det är en av anledningarna till att det är så mångsidigt och omtyckt. Havre gör dig skönt mätt och ger energi som varar länge. Havre är 100% fullkorn och rikt på kolhydrater, vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och protein, och den lilla mängd fett som ingår är till stor del enkel- och fleromättat.

FULLKORN AROUND THE CLOCK

Låt havre vara en del av din måltid, gärna flera gånger varje dag. En frukost med havre i någon form lägger grunden för en bra dag. Starta gärna med gröt eller smörgås med hög andel havre. Lägg till mathavre eller andra hela korn i din lunch och middag, och ät gärna havre som mellanmål – som flingor eller en macka till exempel.

Fullkorn har många positiva effekter i kroppen och är den kostfaktor som har allra störst betydelse för vår hälsa. Fullkorn ger en bra mättnadskänsla och fibrer som ger näring och energi till våra tarmbakterier. När vi äter mer fullkorn minskar risken för övervikt och fetma, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av tarmcancer. Här kan du läsa mer!

Att äta mer fullkorn är för många det viktigaste steget mot ett mer hälsosamt liv – dessutom är det enkelt och gott.

KOLESTEROL OCH BLODSOCKER I NATURLIG BALANS

Havre innehåller betaglukaner, en fibertyp som har många hälsoeffekter, bland annat på kolesterolet och blodsockret. Fibrerna bromsar kroppens bildande av kolesterol och bildar en gel i tarmen som bidrar till en jämnare blodsockerkurva. Det krävs 3 gram betaglukan per dag för att få effekt.

Vill du veta mer om betaglukaner? Läs mer här.

HAVRENYHETER I BRÖDHYLLAN

Havre har många plusvärden och vi vill göra det enkelt och gott att äta mer fullkorn. Därför satsar nu Fazer Bageri på en rad nya havrebröd. Våra nya tillskott i brödhyllan bidrar till ett bredare sortiment av havreprodukter och passar både för den som redan gillar fullkornsbröd och för den som vill ha ett hälsosamt men mildare och ljusare alternativ.

Först att lanseras var Fazer Havrefralla, ett hälsosamt bröd där hälften av spannmålet består av havre. Havrefrallan är mjuk, luftig, saftig och smakrik – och så hälsosam och rik på fibrer att den är nyckelhålsmärkt. Havrefrallan passar för hela familjen och uppskattas av såväl smaklökar som kropp och själ.

Nu har vi lanserat ytterligare två havrenyheter: Ekologiska Havrehalvor och Havrerundel.

Fazer Ekologiska Havrehalvor är KRAV-märkta och innehåller endast ekologiska råvaror; 31% fullkorn och 12% havre. Den unika förpackningen bidrar till minskat svinn eftersom brödet, på helt naturlig väg, har en hållbarhet på 70 dagar. Det betyder att du alltid kan ha färskt bröd, i skafferiet, i båten, i husvagnen och på landet. Havrehalvorna bakas i vårt bageri i Lidköping med mjöl från egen kvarn och med Fazers egen surdeg.

Fazer Havrerundel är en saftig, mjuk och smakrik brödkaka i portionsstorlek, med lagom sälta och en mjuk, luftig karaktär. Nästan en tredjedel av Havrerundelns spannmål består av solmogen havre (17% av brödet), odlad på vidsträckta åkrar. Brödet bakas i Umeå och är en god källa till fibrer och växtbaserat protein.

Källa: www.livsmedelsverket.se  

Läs mer om Fazer Havrefralla här