Det är mycket att tänka på när man skall fylla i ett förfrågningsformulär vid en upphandling. Du och dina kollegor försöker hitta de brödsorter som passar till just er verksamhet. Nyttigt, gott, kanske ekologiskt mm. Ju tydligare man specificerar sina krav ju större är sannolikheten att man får det man efterfrågar. Boka gärna ett möte med någon av våra representanter inför er upphandling.

Fryst bröd eller färskt bröd

Det frysta brödet levereras via grossist och det färska brödet levereras av Fazer. Har du frågor om dessa alternativ så svarar vi gärna på dina funderingar.

Olika krav beroende på verksamhet

Ställ gärna specifika krav som t ex Nyckelhålsmärkning, Osötat, Ekologiskt, Utan mjölk / laktos i receptet. Med denna formulering om mjölk är ni tydlig och fler kan lämna anbud på bröd till er. Bättre än att skriva mjölkfritt.

Fiberinnehåll, Fullkornsmängd och Utan konserveringsmedel kan vara andra krav som är viktiga för er.

Krav på ingående ingredienser

Ibland är det viktigt att ställa krav på specifika ingredienser. Även detta gör att du får det bröd du efterfrågar och det underlättar även för anbudsläggarna.

Exempel kan vara solroskärnor eller andra fröer, specifika sädesslag, surdeg, morötter, russin eller kanske kanel eller annan krydda.

Att tänka på

Med en specifik kravställning får man färre svar men träffar ofta rätt enligt de egna kraven. En öppen frågeställning ger fler leverantörer möjligheten att lämna ett anbud på resp. artikel men kräver ett något större efterarbete.

Olika typer av bröd

Portionsbröd: Ange önskad vikt per bröd eller vikt per portion med ett önskat viktspann samt om brödet skall vara delat/skuret.

Limpa, grovt bröd, formbröd och lantbröd: Skuret är det vanligaste kravet. Även här bör du ange önskad vikt på förpackningen med ett angivet viktspann.

Matbröd, kaffebröd och konditorisortiment

Via grossist finns oftast alla tre varugrupperna.

Rikstäckande bagare som levererar färskt bröd har oftast bara matbröd och kaffebröd i sina sortiment. Har du ett behov av färska konditoriprodukter rekommenderar vi då ett delat anbud.

Miljö

Vår miljö är det viktigaste vi har, vi lånar den av våra barn.

Ställ hållbarhetskrav enligt Upphandlingsmyndighetens rekommendationer samt enligt era lokala krav.

En upphandling med låga volymer till många små enheter genererar mycket transporter. Därför är en distributionscentral att föredra.

Färskt bröd bakas på natten för att kunna levereras så färsk som möjligt. Tänk på att sätta tiden för önskad leverans så att leverantören kan hinna baka och köra brödet till er. Färskbrödsleveranser på söndagar är svåra att uppfylla.

Med fryst bröd kan många olika produktgrupper levereras samtidigt vilket minimerar transporterna.

 

Kontakta gärna oss om du har några frågor eller bara vill ha lite tips.

Lycka till med upphandlingen.

Fazer Bageri, Foodservice

Anders Jensen, KAM