Merparten av Fazer Yosa-havreprodukterna är fermenterade, dvs. produkterna är syrade med acidofilus- och bifidobakterier. Många konsumenter upplever att syrade produkter främjar matsmältningen och en normal magfunktion.

Fermentering är i sig ingen ny metod, den har använts bland annat för konservering i tusentals år. Fermentering förlänger produktens hållbarhet och ger den en naturligt fyllig smak. Metoden har använts i stor omfattning bland annat i mjölkprodukter och för att förbättra grönsakers hållbarhet. I princip kan nästan vilken råvara som helst fermenteras.  

Förstklassig finländsk havre, som vi använder i Fazer Yosa-produkterna, lämpar sig utmärkt för fermentering. Fermenteringen ger Fazer Yosa-produkterna deras mjuka och naturligt fräscha, unika smak och påverkar också till viss del den slutliga konsistensen.  

Fazer Yosa-produkterna fermenteras, eller syras, med hjälp av levande acidofilus- och bifidobakterier, som sätter igång själva fermenteringen. Mjölksyrabakterierna spjälkar kolhydrater så att det bildas mjölksyra av dem. Syrningen påverkar också proteinerna och kan förbättra produktens näringsmässiga egenskaper. Fazer Yosa Havremålen, Havrepåläggen och Havrefraiche har inte pastöriserats i efterhand, vilket innebär att dessa produkter innehåller levande mjölksyrabakterier.  

Människokroppen är full av bakterier som har stor betydelse för vårt välbefinnande. Särskilt acidofilus- och bifidobakterier är viktiga för oss, och forskning visar att de förbättrar tarmens funktion. Det har forskats mycket i fermentering som metod och vilka hälsofrämjande effekter den har. Forskning och samarbete med ledande universitet i Finland har varit en viktig del av utvecklingsarbetet bakom Fazer Yosa-havreproduktfamiljen i årtionden.  

Artikeln baseras på intervjuer med Fazers näringsexperter och forskningsteam samt med Merja Scharlin som ursprungligen tog fram Fazer Yosa-produkterna.