
Ingredienser
Chokladbrownie
2 | ägg |
175g | socker |
240g | choklad |
150g | osaltat smör |
1 | vaniljstång |
20g | Ögon kakao |
0,5tsk | Ögon bakpulver |
60g | vetemjöl |
100g | hasselnötter |
100g | Ögon Premium bakchoklad |
Chokladgrädde
2dl | mjölk |
2dl | grädde |
2 | äggulor |
50g | socker |
250g | Ögon Premium bakchoklad |
Chokladgelé
4dl | vatten |
300g | socker |
65g | honung |
125g | Ögon kakao |
35g | Ögon Premium bakchoklad (70 %) |
2,5dl | vispgrädde |
7 | gelatinblad |
en skvätt rent brännvin |
Glass med älggräs och bipollen
5dl | vispgrädde |
1dl | socker |
6 | äggulor |
2msk | honung |
10g | torkade blommor från älggräs |
2msk | bipollen (om du får tag på det) |
Gör så här
Chokladbrownie
- Skala, hacka och rosta nötterna i en panna. Smält choklad och smör.
- Vispa ägg och socker till hårt skum. Gröp ur fröna ur vaniljstången. Tillsätt smält choklad och smör samt vaniljfrön i ägg- och sockerskummet.
- Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta sedan ner blandningen i skummet.
- Hacka chokladen. Tillsätt choklad och rostade nötter i blandningen och bred ut den jämnt i en pajform.
- Grädda i ugn i 180°C i cirka 20 minuter. Chokladbrownien kan verka lite kladdig, men den stadgar sig när den får stå kallt.
- Låt stå i kylskåp i 6 timmar eller gärna över natten.
Chokladgrädde
- Koka upp grädde och mjölk.
- Vispa äggulor och socker och vispa sedan ned blandningen i grädd- och mjölkblandningen till en jämn smet. Låt blandningen koka sakta i cirka 2 minuter.
- Häll den heta blandningen över chokladen så att chokladen helt smälter in i massan. Sila.
- Tryck den avsvalnade browniens kanter tätt mot formens kanter så att chokladgrädden inte rinner till botten och gör den vattnig. Häll därefter den varma grädden över brownien.
- Grädda i ugn i 150 °C i 15–20 minuter. Ta ut brownien ur ugnen när grädden har stelnat lite på mitten och fått färg.
- Låt svalna i rumstemperatur, gärna över natten.
Chokladgelé
- Mät upp socker, honung, kakao och choklad i en kastrull och koka tills hälften av blandningen är kvar. Var försiktig så att blandningen inte bränner i botten, rör om försiktigt.
- Koka grädde i en annan kastrull tills två tredjedelar av den är kvar.
- Blöt gelatinbladen i kallt vatten spetsat med brännvin. Krama ur vätskan ur de mjuka gelatinbladen och låt dem lösa sig i en skvätt hett vatten.
- Blanda choklad- och sockerblandningen, vispgrädden och gelatinbladen och sila blandningen.
- Häll chokladgelén över brownien. Spara också lite till garnering av portionerna.
Glass med älggräs och bipollen
- Koka upp grädden i en kastrull.
- Blanda socker och äggulor i en skål med en visp. Blanda ned den heta grädden.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och hetta upp den på svag värme tills den når temperaturen 82 °C. Ta hjälp av en stektermometer. Om du inte har någon termometer vet du att äggulorna har nått rätt temperatur när massan tjocknar och dess gula färg tydligt blir ljusare.
- Lyft kastrullen från spisen. Tillsätt honung och älggräsblommor.
- Kör blandningen jämn i mixer så att blommornas smak- och aromämnen kommer till sin rätt.
- Låt smeten stå och få smak i kylskåp i 1 timme.
- Sila glassmeten genom en tät sil genom att trycka med en liten slev. Då frigörs också de sista smak- och aromämnena i glassen.
- Kör smeten i glassmaskin.
- Strö över bipollen på glassen.
Uppläggning
Bred chokladgelé på en tallrik och lägg en browniebit ovanpå. Servera med glass och njut!