Ingredienser

Botten

175 g kex
75 g margarin

Fyllning

6 dl sojavispgrädde
350 g Fazer Ögon mörk premium bakchoklad*
20 st Marianne godisar (krossade)

Topping

20 st Marianne godisar (krossade)
1,5 dl sojavispgrädde
50 g Fazer ögon mörk choklad 

*OBS 

Innehållsförteckningen för bakchokladen innehåller mjölkpulver som ingrediens endast för att den kan innehålla spår av detta.

Gör så här

Placera ett bakplåtspapper på en 24-26cm bred botten. Krossa kexen och smält margarinet. Blanda ihop ingredienserna. Bre ut kexblandningen på bakforen och lägg in i kylen för att stelna.

Skär bakchokladen till mindre bitar och smält ned bitarna i mikro eller vattenbad. Krossa Mariannekaramellerna i en plastpåse exempelvis med hjälp av en kavel. Vispa upp sojavispgrädden och tillsätt den smälta chokladen och de krossade Mariannekarammellerna. Blanda väl. Häll blandningen över den stelnade kexbottnen i bakformen och sprid ut den jämnt. Låt stå i kylen minst 3 timmar, helst över natten.

Ta loss tårtan ur formen och förbered toppingen. 

Koka upp sojavispgrädden och tillsätt de krossade Mariannekaramellerna samt chokladen. Blanda väl. Häll toppingen över tårtan så att den rinner över kanterna.

Dekorera tårtan ennen servering med krossade Mariannekarameller eller med Mariannemaränger.

Veganska Mariannemaränger

1½ dl kikärtsspad
1½ dl strösocker
  Mariannekarameller (krossade)

 

Så här gör du:

Mät upp kikärtsspaden i en skål. Vispa i ca. 5 minuter till det blir fluffigt.

Tillsätt socker och fortsätt att vispa tills det börjar stelna och glänsa, ca. 5 minuter.

Tillsätt krossade Mariannekarameller.

Spritsa maränger på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Torka marängerna i 1,5 timmar i 80-100 grader. Stäng sedan av värmen och låt marängerna stå i eftervärmen ca. 1-2 timmar.

Tips!

Använd gärna kikärtsspad med låg salthalt. Själva kikärtorna kan du använda till övrig matlagning som exempelvis tillagning av hummus.