Ingredienser

Antal: En stor sockerkaka


Detta behöver du:
Chokladsockerkaka:
150 g Ögon mörk bakchoklad
200 g smör
1 dl + 2 dl strösocker
1 dl Ögon kakao
3 dl mjölk
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk Ögon vaniljsocker
2 ½ tsk Ögon bakpulver
Smör och ströbröd till formen


Choklad glasyr:
100 g Ögon mörk block
4 msk vispgrädde
2 msk smör

Färska fikon och bär

Gör så här

1. Chokladsockerkaka:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Hacka chokladen grovt.
3. Smält smöret. Tillsätt 1 dl strösocker, kakao och mjölk i kastrullen, värm och rör om till sockret smält.
4. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i den hackade chokladen, rör om. Häll över i en skål och låt
svalna helt.
5. Vispa ägg och 2 dl strösocker vitt och luftigt.
6. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Sikta i äggsmeten och vänd ner med en slickepott.
7. Häll i chokladsmöret och vänd ner detta.
8. Smörj och lägg i ströbröd i en form som rymmer minst 1 ½ liter och häll därefter i smeten.
9. Grädda sockerkakan längst ner i ugnen i 40-45 minuter, känn efter med en sticka. Låt svalna helt.
10. Choklad glasyr: Hacka chokladen.
11. Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Lägg i chokladen och rör om.
12. Ringla över glasyren på den avsvalnande kakan. Dekorera med färska fikon och bär.