Ingredienser
150 g Fazer Premium mörk bakchoklad 70%
10 Dumlekolor
125 g mjukt, rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
2 stora ägg
4 mogna bananer
1 msk Fazer vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk Fazer bakpulver
1 banan att dekorera med
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
Grovhacka chokladen och skär varje dumlekola i 4 bitar. Ställ åt sidan.
Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
Ha till sist i chokladen och dumlebitarna och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
Häll upp smeten i den smorda brödformen, dela en banan på längden och tryck ner dem i kakan.
Grädda banankakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.
TIPS!
Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk Aito oat drink och byt ut chokladen och dumlekolorna mot veganska alternativ.