Ingredienser

Dumlefluff:

1 påse Dumle à 220 g

2 dl vispgrädde

Kaka:

300 g morötter (4—5 medelstora morötter)

1 dl farinsocker

3 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

6 ägg

5 dl strösocker

3 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

1 msk Fazer vaniljsocker

1 msk Fazer bakpulver

6 dl vetemjöl


Skurna Dumlekolor att dekorera med.

Gör så här

Klipp Dumle kolan i mindre bitar och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.

Smält samman Dumle och vispgrädden på låg värme under konstant omrörning (växla mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.

Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.

Under tiden kan du göra morotskakan.

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.

Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten. Detta kommer att göra så att smakerna av kryddorna kommer fram extra mycket med hjälp av vätskan från morötterna.

Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.

Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40—45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du dekorerar med Dumlefluff.

Vispa upp Dumlefluffet med elvisp direkt från kylskåpet. Spritsa eller bre ut det på kakan. Dekorera med skurna dumlekolor. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.