Ingredienser

Daquisebottnar:

120 g mandelmjöl

180 g florsocker

18 g vetemjöl

18 g kakao

130 g strösocker

1 g salt

200 g äggvita

Ostmousse:

7 gelatinblad

380 g mascarpone

60 g (ca ¾ dl) socker

1 tonkaböna

125 g (1,25 dl) vispgrädde

Körsbärskompott:

135 g kökrsbärspuré

90 g frysta körsbär

28 g (ca 1/3 dl) socker

5 g agar-agar

1 msk brun rom

Hallonganach:

300 g hallonpuré

160 g (ca 1,6 dl) vispgrädde

25 g (ca 1/3 dl) socker

1 cl (2/3 msk) citronjuice

250 g choklad

225 g rumstempererat smör

Dekoration:

100 g vit choklad

20 g färska hallon

Gör så här

Daquisebottnar:

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Sikta ner mandelmjöl, vetemjöl, florsocker och kakao i en skål.
  • I en annan skål, vispa upp äggvitan med salt till den bildar mjuka toppar. Tillsätt sen sockret lite i taget till en marängsmet med hårda toppar.
  • Vänd ner de torra ingredienserna försiktigt.
  • Sprid ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15-20 minuter.

Ostmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
  • Vispa grädden.
  • Blanda mascarponen med socker och riven tonkaböna i en kastrull och värm på svag värme till 30 grader.
  • Fiska upp gelatinet och värm i en annan kastrull till 50 grader. Häll ner gelatinet i mascarponesmeten under omrörning.
  • Vänd ner grädden och börja direkt med monteringsanvisningarna.

Körsbärskompott:

  • Värm purén i en kastrull till 40 grader.
  • Blanda socker och agar och rör ner i purén.
  • Smaka av med rom och låt koka under omrörning i 1 minut. Låt svalna.

Hallonganach:

  • Grovhacka chokladen
  • Koka upp purén tillsammans med grädden i en kastrull.
  • Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen under omrörning. Rör smeten helt jämn och slät.
  • Rör ner smöret tills det är helt smält och kyl.

Montering:

  • Ta en kvadratisk form och klä med plastfilm
  • Häll i ostmoussen och lägg sen en botten över
  • Häll över körsbärskompotten och ännu en botten.
  • Häll över hallonganachen och den sista botten.
  • Låt stå i kyl minst 2 timmar.
  • Ta ut tårtan och lyft den ur formen med hjälp av plasten. Skär kanterna med en het kniv (skölj i varmvatten och torka av). Dekorera med vit choklad och hallon efter tycke och smak.