Ingredienser

Pâte à choux deg (ca 12 st):

63 g mjölk

63 g vatten

63 g smör

4 g salt (1 krm)

8 g strösocker (ca ½ msk)

70 g vetemjöl (drygt 1 dl)

100-113 g ägg (ca 2 st)

Chokladganache:

50 g mörk choklad, 70%

50 g vispgrädde

10 g smör

1 nypa salt

Banankräm:

2,5 dl mjölk

63 g (ca 0,6 dl) socker

1 vaniljstång

60 g (3-4 st) äggula

20 g maizenastärkelse

25 g smör

1 banan

smör att steka i

1 msk brun farin

1 dl vispgrädde

Gör så här

Deg:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjölk, smör, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och blanda i mjöl till en klumpfri smet.
  3. Sätt tillbaka på plattan och rosta smeten till den är glansig och släpper från kastrullens kanter, häll upp i en ren bunke.
  4. Vispa upp äggen. Blanda i äggvispet i smeten lite i taget, gärna med vinge i köksmaskin på medelhastighet. Vänta tills du har en homogen smet innan du tillsätter mer. Häll smeten i en spritspåse med taggig tyll.
  5. Spritsa ut 10 cm långa, ca 1,5 cm breda strängar på en plåt med bakplåtspapper. Ta hjälp av en kniv för att avsluta spritsningen.
  6. Grädda dem i ugnen i ca 20 min, de ska vara ordentligt gyllenbruna.
  7. När de ser klara ut kan du öppna luckan och lufta ur ugnen. Sätt en trägaffel i ugnsöppningen och låt dem stå inne några minuter till. Lägg upp på galler och svalna.

Banankräm:

  1. Vispa ihop äggulorna med hälften av sockret och maizenan i en kastrull.
  2. Blanda mjölk med resten av sockret och skrapet från vaniljstången i en annan kastrull.
  3. Koka upp mjölkblandningen och häll över äggblandningen under vispning. (Om du vill låter du den urskrapade vaniljstången få hänga med under uppkoket och fiskar sen upp den innan du blandar ihop krämen)
  4. Koka upp på medelvärme tills det blir en tjock kräm. Häll över krämen i en ren bunke (gärna genom en sil för att få bort eventuella äggklumpar).
  5. Blanda i smöret i krämen och blanda tills det smält helt.
  6. Plasta med plastfolie direkt mot ytan och låt svalna i kylen.
  7. Skiva bananen, strö över brun farin och och stek i lite smör. När du har en karamelliserad yta på bananerna är de klara. Lägg över på ett fat och låt svalna.
  8. Mosa bananerna och blanda i vaniljsåsen.
  9. Vispa grädden ganska fast och vänd i banankrämen. Fyll krämen i en spritspåse med smal rund tyll.

Chokladganache:

  1. Koka upp vispgrädden i en kastrull.
  2. Bryt ner chokladen i en skål och häll grädden över. Låt stå en stund innan du rör till en jämn smet.
  3. Tillsätt smör och salt och kör med stavmixer till en jämn smet.
  4. Låt svalna i rumstemperatur och rör runt ibland.
  5. Fyll den i en spritspåse med stjärnformad tyll.

Montering:

Gör hål på ovansidan av eclairen och fyll med banankräm. Lägg ner med hålen uppåt. Spritsa chokladganache över hålen på toppen, dekorera med kakao och bananchips.