Ingredienser

Peanut Dacquoise (jordnötsmarängbotten):

10 äggvitor

3 dl socker

3,5 dl rostade salta malda jordnötter

2 msk Maizena mjöl

Chokladbotten (kan uteslutas):

150 gr smör

100 gr mörk choklad

1 dl Farinsocker

1 dl kakao

1,5 dl bryggt kaffe

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 g salt

3 ägg

Jordnötsfyllning:

1 ¼ dl socker

115 gr smör

¾ dl kondenserad mjölk

½ burk marshmallowfluff

¾ dl vispgrädde

1 dl jordnötssmör

Chokladganachfyllning med kaffesmak:

2 dl vispgrädde

300 gr mörk choklad, max 36% kakaohalt

50 gr smör

2 msk frystorkat espressopulver

50 g vit choklad för dekor

Gör så här

Peanut Dacquoise (jordnötsmarängbotten):

  • Sätt ugnen på 120 grader.
  • Täck 2 plåtar med bakplåtspapper.
  • Mixa jordnötter och 1 dl socker och maizenamjölet i en matberedare så jordnötterna blir fint hackade.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum, en maräng.
  • Tillsätt resterande av sockret i marängen under vispning, marängen ska bli blank och kunna bilda toppar.
  • Blanda i jordnötsblandningen i omgångar så inte maränger blir för lös.
  • Fördela marängen på bakplåtspapper ca 1 cm tjock, försök få den så jämn som möjligt.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. Stäng av och låt bottnarna svalna i ugnen i ca 1 timme.

Chokladbotten:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smörj och bröa en rektangulär form, 20x15 cm
  • Smält smöret i en kastrull och blanda i hackad choklad, strösocker, farinsocker och kakao tills chokladen smält. Blanda tills smeten är slät och ta sen av från värmen och häll i kaffet.
  • Låt svalna lite.
  • Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  • Blanda i ett ägg i taget i chokladblandningen och till sist blanda ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt.
  • Fyll den smorda formen och grädda i ugnen i ca 50-60 min. Gör ett stickprov innan du tar ut kakan, den ska vara torr.
  • Låt svala lite, stjälp kakan upp och ner för rak botten och skär sen i önskade delar.

Jordnötsfyllning:

  • Blanda socker och kondenserad mjölk i en kastrull och värm upp på spisen på låg värme.
  • Rör om då och då tills sockret har smält och det börjar koka, var försiktig så det inte bränns vid. Koka ca 1-2 min.
  • Rör i krämen så den blir slät.
  • Blanda i jordnötssmör och marshmallowfluff. Låt den kallna i rumstemperatur, Blanda med vispgrädde tills det blir en slät fin kräm.

Chokladganachfyllning:

  • Koka upp grädden, ta av kastrullen från värmen och häll i den hackade chokladen och espressopulver.
  • Låt chokladen ligga en liten stund innan du rör tills det blir en fin blank smet.
  • Tillsätt smöret direkt, medan smeten är varm, så det smälter.
  • Låt svalna antigen i kylskåp eller rumstemperatur, den blir hårdare om den står i kylen.

Montering:

  • Börja med att lägga en chokladbotten och direkt på den en daquisebotten, sen lägg den fyllningen du vill, jag väljer chokladganash som första fyllning, lägg sen en sedan en chokladbotten med en daquisebotten och sen fyllningen med jordnötskrämen, Lägg på ytterligare en choklad och daquisebotten och sedan chokladganash fyllning, avsluta med en choklad och daquisebotten.
  • För att få fyllningen jämn och snygg spritsar jag ut fyllningen.
  • Dekorera med ganaschen och tempererad chokladdekor.

Tempererad vit choklad:

  • Hacka chokladen fint.
  • Värm upp hälften av chokladen över ett vatten bad och låt den bli 40 grader.
  • Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 26 grader.
  • Avsluta med att värma upp chokladen till 28-29 grader.
  • Klar att användas. Gör valfri dekor på dekorplast eller bakplåtspapper.