Ingredienser

Tårtbotten:

50 g smör
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl  Fazer Ögon cacao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk Fazer Ögon vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1.25 dl mjölk
1.25 dl kokhett vatten


Lakritsfluff:

175 g färskost
1 dl vispgrädde
1 påse Tyrkisk Peber

Chokladfrosting:

200 g färskost
200 g Fazer Ögon ljus choklad

Garnering:

  Färska bär - gärna hallon och röda vinbär

Gör så här

Tårtbotten:

Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 18 cm springform med
löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä höga kanter. Smält smöret och låt stå åt sidan.
Blanda strösocker, vetemjöl, cacao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål. Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om.

Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt sedan svalna helt. Om den sjunker ihop lite i mitten så kan den svalna upp och ned på plant underlag – då jämnar den ut sig.

Dela sedan chokladbotten i tre jämnstora bottnar och lägg åt sidan.

Lakritsfluff:

Börja med att finkrossa Tyrkisk Peber i en mortel, ställ åt sidan.
Vispa upp färskosten tills den blivit fluffig. Tillsätt sedan vispgrädden och fortsätt vispa till ett fast fluff. Rör till sist ner krossad Tyrkisk Peber och rör ihop tills allt blandats väl, låt stå.

Chokladfrosting:

Börja med att smälta chokladen i en kastrull på låg värme på spisen, låt svalna.
Vispa upp färskosten fluffig. Rör sedan ner den avsvalnade chokladen och vispa ihop en fast chokladfrosting.

Montering av tårtan:

Lägg den tjockaste tårtbotten på ett tårtfat och bred över hälften av lakritsfluffet. Upprepa med nästa tårtbotten. Lägg sedan på den sista tårtbotten och spackla tårtan med chokladfrostingen. Toppa med färska bär, gärna någonting syrligt då det passar bra ihop med choklad och lakrits.