Nätfigurer

Svep in hela tårtan i ett nät, eller gör roliga detaljer av nätmönster. Endast fantasin sätter gränser! Så här gör du: Smält Ögon Ljus Block eller Mörk Block i mikron eller i vattenbad. Gör en strut av smörpapper och häll i massan. Spritsa tunna ränder i ett rutmönster på plastfilm. Ju mindre hålet är, desto finare ränder får du och ju fler ränder du gör, desto tätare blir nätet. Ta ut figurer med bakformar innan nätet hunnit stelna helt. Kyl ner på svalt ställe tills det stelnat helt. Ta loss figurerna från plastfilmen, det lyckas bäst om du vänder plastfilmen upp och ner. Skrapa bort all extra block kring figurerna, sedan går det lätt att ta loss figurerna från plastfilmen.

 

Marmorerade figurer

 Figurer som ser ut att vara gjorda av marmor väcker garanterat uppseende runt bordet. Följ bara dessa steg: Smält Ögon Block och bred ut  massan med en stekspade till ett tunt, nästan genomskinligt skikt på bakplåtspapper. Tillsätt smält Ögon Vit Choklad ovanpå massan i tunna trådar på tvären, t ex med hjälp av en sked och bred ut den vita massan med en stekspade. Låt de två blocksorterna blandas ihop så att ett marmorerat mönster uppstår. Skär ut de figurer du vill ha, t ex trekanter eller fyrkanter, ur massan från kant till kant med en vass kniv innan den hunnit stelna helt. Om du väntat för länge kan du doppa kniven i hett vatten och torka av den innan du skär.

 

Enkla dekorationer

Hackad block: Kyl i kylskåpet en stund innan. Lägg Ögon Block på en ren, torr skärbräda och använd en lång vass kniv. Undvik att röra vid chokladen så att den inte smälter av händernas värme.

Riven block: Kyl i kylskåpet en stund innan. Riv Ögon Block på rivjärnets grövsta sida (stora hål). Håll den i en bit papper eller i omslagspappret när du river så att den inte smälter av händernas värme.

Hyvlad block: Du får snabbt små dekorationsspiraler genom att hyvla rumstempererad Ögon Block med en potatisskalare eller en osthyvel. Hyvla jämnt längs långsidan. Genom att använda en del av eller hela hyvelns yta kan du variera spiralernas storlek. Håll Ögon Block i en bit papper eller i omslagspappret när du river så att den inte smälter av händernas värme.

 

Chokladspiraler

Gör snygga spiraldekorationer på ett ögonblick! Smält Ögon Block, gör en strut av smörpapper och häll i den smälta massan. Klipp ett litet hål (inte större än ett knappnålsöga) i hörnet av struten. Spritsa figurer på bakplåtspapper eller plastfilm. Håll fast pappret över en plastfolierulle, så att figurerna böjs innan de stelnar. Låt svalna i cirka 5 minuter i rumstemperatur. Ta försiktigt loss dekorationerna från pappret och dekorera sedan bakverket.

 

 Chokladspaghetti

Imponera på vänner och middagsgäster med detta enkla trick! Så gör du: Kyl en bakplåt i frysen i 5-10 minuter. Smält Ögon Block, gör en strut av smörpapper och lägg i massan.  Klipp ett litet hål i hörnet av struten, inte större än ett knappnålsöga. Spritsa i spagettiformade längder direkt på den kalla plåten. Lossa försiktigt de stelnade längderna från plåten med hjälp av en degskrapa. Dekorera exempelvis fruktsallad eller annan god dessert med spagettin.

 

Chokladsnirklar

Vill du variera dina desserter är en dekoration enkelt att ta till. Prova dessa snirklar, och låt dina gäster förundras över resultatet: Klipp ut fyrkanter på ca 10 x 10 cm ur aluminiumfolie. Smält Ögon Block och bred ett tunt lager block på folien så att alla kanter får en marginal på ca 1 cm utan blockmassa. Låt det stelna en aning, pressa sedan ihop hörnen på samma sida och fäst ordentligt. Kyl ner på svalt ställe tills massan stelnat helt och lossa försiktigt aluminiumfolien från figurerna. Ju mer massan stelnat, desto slätare blir snirklarna.

 

Chokladflak

Dekorera kakor, tårtor eller efterrätter med chokladflak! Gör så här: Lägg plastfilm på köksbänken. Smält Ögon Block, gör en strut av smörpapper och häll i blockmassan. Häll ut smält block på filmen. Ta en degskrapa och bred ut massan jämnt över hela filmen. Låt svalna i cirka 10 minuter i rumstemperatur, tills massan blir matt och börjar stelna. Lossa blockmassan och bryt den till flak i önskad storlek.