Ingredienser

Portioner ca 8-10 bitar

Tarteskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 3 msk Ögon Cacao
  • 125 g kallt smör
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Brownie

  • 100 g Ögon Premium 70 %
  • 150 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk Ögon vaniljsocker
  • 3/4 dl Ögon Cacao
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 5 stycken små fasta päron

 

Kanderade valnötter

  • 200 g valnötter utan skal
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk ljussirap
  • 1⁄2 tsk flingsalt

 

Till servering

  • Lättvispad grädde
  • Florsocker

Gör så här

Tarteskal
Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa snabbt till
en smulig massa. Häll upp smulorna på ett bakbord och arbeta
snabbt ihop till en deg.
Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en
tunn platta. Ta fram valfri ugnsfast form, storlek ca 20x30 cm.
Nagga bottnen med en gaffel och ställ tarteskalet i frysen i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och grädda tarteskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Brownie
Låt ugnen vara kvar på 175 grader varmluft.
Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen och tillsätt
smöret, rör om tills allt smält. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Tillsätt strösocker, vaniljsocker och ett ägg i taget.
Vänd till sist ner vetemjöl och kakao till en jämn smet.
Häll smeten i tarteskalet, lägg i päronen och grädda mitt i ugnen
i cirka 10 minuter. Känn efter med en sticka, den ska fortfarande
vara lite kladdig.

Kanderande valnötter Smält strösocker, sirap och salt i en stekpanna
till bärnstensfärgad karamell. Rör så lite som möjligt.
Lägg i nötterna och rör om tills karamellen fastnar runt nötterna.
Lägg upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

Till servering
Skär tarten i rutor och pudra över lite florsocker. Servera med
lättvispad grädde och de kanderade valnötterna.