Ingredienser

Receptet ger dig cirka 30 stycken lussebullar.

Saffransdeg

  • 2 paket saffran
  • 1 msk socker + 1 msk vodka
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk, 3 %
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 burk Kesella, 10 %
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl special


Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g Ögon vit Bakchoklad
  • 1 msk Ögon vaniljsocker
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1–2 ägg för pensling

Florsocker till servering

Gör så här

Saffransdeg

Börja med att mortla saffran och en matsked strösocker. Lägg i en liten skål, tillsätt vodkan och rör om. Låt stå i minst en timme, gärna längre.

Smält smöret, men det ska inte bubbla. Lägg i mjölk och grädde, värm till 37 grader. Smula ner jästen och lös upp i smöret och gräddmjölken.

Tillsätt saffran, ägg, Kesella, strösocker och salt. Rör om.

Tillsätt 11 dl mjöl och börja arbeta. Använd en köksassistent eller elvisp. Arbeta kort därefter ner resterande mjöl lite i taget. Arbeta degen på låg till medelhastighet 10–15 minuter. Låt degen jäsa i 45 minuter.

Fyllning

Börja med att riva den vita chokladen på den grova delen av ett rivjärn. Blanda alla ingredienser i en skål till en smidig fyllning. Mjölet är till för att fyllningen inte ska flyta ut. Lägg upp degen på ett bakbord. Obs! Var försiktig med mjölet nu, det är bra om degen är lite kladdig. Mjöla händerna och inte degen.

Kavla ut degen till en cirka 1 centimeter tunn rektangulär platta. Bred på fyllningen. Vik över en halva och dela i avlånga remsor, cirka 2 centimeter breda. Snurra varje remsa och forma till en lussekatt.

Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 8–9 minuter.

Ta ut lussekatterna och låt svalna. Pudra över lite florsocker vid servering.