Vi är många som älskar choklad, men vad vet du egentligen om choklad? Vi har sammanställt en lista med chokladfakta.

Liten chokladskola 

Vilka är huvudråvarorna i choklad?

Huvudråvarorna i choklad är kakao, kakaomassa och kakaosmör samt färsk mjölk/mjölkpulver och socker. Dessutom kan choklad smaksättas med nästan vad som helst.

Hur tillverkas choklad?

I chokladtillverkning ingår följande faser:

  • Blandning av råvaror.
  • Valsning eller förmalning. Denna fas påverkar bland annat konsistensen så att chokladen smälter i munnen.
  • Conchning, vilket innebär att massan blandas i stora behållare. Denna fas påverkar aromämnena i chokladen och finslipar den sammetslena konsistensen.
  • Förvaring i värme. Chokladen tillverkas och bearbetas alltid i flytande form, i värme.
  • Temperering (se följande svar).
  • Formgivning eller gjutning i olika formar. Chokladen kan också få ett överdrag (t.ex. Dumle som har en kolafyllning).
  • Först i denna fas får chokladen sin slutgiltiga form och kyls ned till rumstemperatur.
  • Förpackningen skyddar chokladens läckra aromer.

Vad är temperering?

Temperering är värmebehandling som förbättrar chokladens kvalitet. Tempereringen påverkar chokladens långsiktiga kvalitet på många sätt genom att den skyddar chokladen. Den ger även chokladen rätt glans.

Går det att tillverka choklad hemma?

För att råvarorna i chokladen ska få en sammetslen, mjuk konsistens behövs det utrustning som är framtagen särskilt för chokladtillverkning, till exempel valsar och conchningsmaskiner. Det går att tillverka råchoklad hemma.

Vilka chokladsorter finns det?

De vanligaste är mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad. Mörk choklad ska innehålla minst 35 procent kakao. Med det avses den totala mängden av alla ingredienser som framställs ur kakao, dvs. kakaomassa, kakaopulver och kakaosmör. Mjölkchoklad ska innehålla minst 25 procent kakao. Det speciella med vit choklad är att den inte alls innehåller kakaomassa eller kakaopulver – det är kakaosmör, mjölk och kryddor som bidrar med smak av kakao. Chokladlagstiftningen övervakas inom EU. Det finns definitioner för chokladpraliner (konfekt) och fylld choklad i chokladlagstiftningen.

Hur ska choklad förvaras?

Choklad håller bäst när den förvaras torrt och svalt i 16–20 °C. Choklad ska inte stå kallt i kylskåp. Förvara chokladen i en lufttät förpackning, gärna i originalomslaget, för att förhindra att den tar åt sig främmande smaker och lukter. Chokladförpackningarna är försedda med bäst före-datum.

Ibland får chokladen en grå beläggning på ytan. Vad är det? Går chokladen att äta ändå eller är den dålig?

Om chokladen förvaras för varmt förändras konsistensen och det kan bildas fettkristaller på ytan. Det ger chokladen en gråaktig yta. Choklad är en känslig produkt och den ska inte förvaras i kylskåp. Förvaring i kylskåp kan göra att chokladen ändrar färg.

Vilka länder är de största kakaoproducenterna?

Hela 70 procent av kakaoplantagerna finns i Västafrika. De största producentländerna är Elfenbenskusten, Ghana och Indonesien. Det finns totalt cirka 5 miljoner kakaoodlare i världen. Kakaoplantagerna är vanligen små familjeplantager på ett par hektar.

Kan man vara allergisk mot choklad?

Mjölkchoklad innehåller allergener från mjölk. Choklad kan också innehålla aromämnen som innehåller allergener, till exempel nötter eller vetekross.

Varför anses choklad vara förknippad med romantik?

Det sägs att redan Casanova höll sig i form genom att dricka otaliga koppar varm choklad om dagen. I mayakulturen användes varm choklad i festliga ritualer och bland annat som bröllopsdryck.

Mer om Fazers choklad

Varifrån kommer den kakao som används i Fazers choklad? 

Fazer tillverkar choklad av kakaoprodukter från europeiska leverantörer: kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver. Av den kakao Fazer köper kommer 1/4 från Ecuador och 3/4 från Västafrika. Ecuadoriansk kakaomassa är den viktigaste bidragande faktorn till Fazer Blå-chokladens smak. 

Hur mycket kakao finns det i Fazers choklad? 

Fazers mjölkchoklad innehåller minst 30 procent kakao och Fazers mörka choklad 45–70 procent. Kakaoinnehållet anges i ingrediensförteckningen på våra produkter. Fazer Blå innehåller över 30 procent kakao och Karl Fazer Mörk choklad innehåller cirka 47 procent kakao. Fazer Pure Dark - som inte säljs i Sverige men finns i Fazer Candy Store, innehåller 70 procent kakao.

Går det att baka med alla Fazers chokladprodukter? 

I princip, ja. Men bakchokladen tillverkas enligt ett recept som gör chokladen enklare att bearbeta för hand (t.ex. att göra chokladdekorationer och att smälta chokladen). Genom att välja bakchoklad säkerställer du bästa möjliga bakresultat, eftersom choklad är en känslig produkt. 

Varför står det ”Kan innehålla små mängder nötter och mandlar” på chokladkakornas omslag? 

Informationen anges med tanke på nötallergiker. Vi tillverkar olika sorters chokladkakor på samma produktionslinje i vår fabrik och när vi byter sort kan det hända att spår av nötter hamnar i en produkt som i sig inte innehåller nötter. 

Innehåller choklad salt? 

Fazers mjölkchoklad har en tillsats av koksalt eftersom det förstärker aromerna. Fazers ljusa mjölkchoklad har ingen tillsats av koksalt. 

Innehåller likörkonfekten alkohol?

Likörkonfekten innehåller 2,8 viktprocent alkohol, dvs. 100 g av produkten innehåller 2,8 g alkohol. Alkoholhalten i livsmedel måste anges i ingrediensförteckningen om den överstiger 1,8 viktprocent.

Innehåller choklad koffein eller andra uppiggande ämnen? 

Kakao innehåller små mängder koffein. Ju mörkare choklad, dvs. ju högre kakaoinnehåll, desto mer koffein innehåller den. Till exempel i Fazer Blå är koffeininnehållet 0,012 g/100 g.