Det behövs inte köpas upp en hel inredningsavdelning eller Michelin-kocks talanger i köket för att laga en oförglömlig middag för två. Allt du behöver för att duka upp för ett stämningsfullt bord hittar du hemma. Det enda som krävs är lite kreativitet för att utnyttja prylarna du har på ett överraskande sätt.

Med hjälp av en noga uttänkt dukning blir varma smörgåsar en gourmetupplevelse och hämtmat en stor kärlekshandling, så länge den serveras av rätt person.

Utgå från en viktig tanke

Temat för en alla hjärtans-middag kan utgå från ett viktigt minne eller en förhoppning, så att stämningen bottnar i den stund man delar med sin kära. Det kan till exempel vara bröllopsdagen, lugnet på landet eller en kommande resa. Dukningen byggs upp runt ett föremål som symboliserar temat, som en souvenir, ett foto eller varför inte den tjärdoftande tvålen från stugans bastu. Därefter är det bara att lägga till andra detaljer som passar temat.

Våga vara lekfull och kreativ

Personliga lösningar som avviker från det vanliga sätter stämningen. Bordduken behöver inte vara en vanlig bordduk, utan gamla gardiner eller tunna linnehanddukar kan ge ett mycket intressantare resultat.
En vacker dessertskål kan passa som dricksglas, och tallrikar kan staplas ovanpå varandra bara för den visuella effektens skull. Blommorna behöver inte hålla sig i vasen eller stearinljusen i en nätt rad – det är de överraskande elementen som gör dukningen spännande och den gemensamma stunden speciell.

Sällskapet är viktigast

Bordet kan vara hur speciellt som helst men det som är viktigast för kvällen är såklart sällskapet – kvällens verkliga stjärnor. Dukningen stärker den stämning som din älsklings närvaro och kvällens andra fokus, maten, skapar. Hela menyn kan utgå från det utvalda temat, eller också kan bara förrätten och drycken anknyta till det. Belysningen är dämpad, bakgrundsmusiken lugn och tiden står nästan stilla. Det enda som kunde göra stämningen ännu bättre är att få ett äkta kärleksbrev placerat på tallriken.