Choklad är en favorit bland de förälskade. Överraska din käraste på alla hjärtans dag med en present som värmer hjärtat. Choklad är den mest önskade presenten på årets mest romantiska dag!

Den 14:e februari vill unga älskande, äkta par, hemligt förtjusta och närmaste vänner runt om i världen minnas sina käraste. Traditionellt är dagen till för att skämma bort varandra, njuta av delikatesser och utmärkelser.

Men varför firas alla hjärtans dag överhuvudtaget?

Enligt en legend härstammar traditionen från den romerska biskop Valentinus, som dog en martyrdöd den 14:e februari. Under den tiden var det förbjudet för soldater att gifta sig, eftersom det skulle vara svårt att lämna familjen från tankarna under striderna. Biskop Valentinus gick ändå med på att viga hemligt förälskade soldater, och fick därför en dödsdom av kejsaren.
På 1700-talet utvecklades Valentinus dag allt mer gentemot den festdag som vi känner till idag. De förälskade började visa sina känslor öppet med presenter, blommor och kärleksbrev.

Firandet i Sverige

I Sverige började vi fira alla hjärtans dag först under 1960-talet. Omkring 1990-talet blev firandet större då dagen fick sin plats i kalendern. Många par firar nu dagen och alla hjärtans dag temat syns ofta i butiker kring högtiden. 

En kärleksmedicin?

Choklad har alltid varit en naturlig del av kärlekens kalas – det har länge beaktats som något lyxigt. Ända sedan mayaindianernas tid har choklad ansetts som en "kärleksmedicin". Vem blir inte lite lyckligare av choklad?

Vetenskapsmän har hittat ingredienser i chokladen som skapar en känsla av eufori och utlöser känslor av njutning och upphetsning.